25.9.19

Η Άγκυρα περικυκλώνει το Καστελόριζο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ισχυρές δυνάμεις στέλνει η Αθήνα

Σε λίγες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη ενώ την ίδια στιγμή τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από το Καστελόριζο και τουρκικές ναυτικές δυνάμεις το έχουν περικυκλώσεις κυριολεκτικά.

Η συνάντηση θα γίνει στις 16.45 ώρα Ελλάδος και δημιουργείται το ερώτημα για ποιο σκοπό θα γίνει η συνάντηση αυτή πέραν των γνωστών λόγων «ανοιχτής επικοινωνίας» μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε τηλεφωνήσει στον Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές, το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. 
Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε πει σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων: «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν με την Ελλάδα.  Σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».
Προφανώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν ερμηνεύει την «καλή στάση» που αναμένει από τον Κ.Μητσοτάκη, ως αποδοχή των τουρκικών θέσεων και επαναπροσδιορισμού της κυριαρχίας σε Αιγαίο και Κύπρο.
Η Τουρκία προχώρησε χθες σε υπερπτήσεις πάνω από το ακριτικό νησί της Μεγίστης και την νησίδα Ρω.
Υπερπτήσεις που απαντήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά που απογείωσε από την Κρήτη και κατέληξαν σε αερομαχία δυτικά του Καστελόριζου.
Σήμερα η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει νόμιμη δικαιοδοσία, προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX 1069/19 με την οποία δεσμεύει για τις 29 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου, τόσο εντός ελληνικής όσο και κυπριακής δικαιοδοσίας για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των δύο χωρών.
TURNHOS N/W : 1069/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 25-09-2019 12:02)
TURNHOS N/W : 1069/19
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 29 SEP 19 AND 01 OCT 19 FROM 0900Z TO 1600Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
35 59.45 N - 028 58.16 E
35 59.45 N - 030 23.45 E
34 59.60 N - 030 24.25 E
34 59.97 N - 028 58.24 E
CAUTION ADVISED.
Όμως την ίδια ημέρα θα επιχειρούν στην περιοχή μεγάλες ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις καθώς από τις 27 του μήνα ξεκινά η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» και η Αθήνα θα προχωρήσει στην διεξαγωγή ασκήσεων σε Αιγαίο, Καρπάθιο πέλαγος και Καστελόριζο.
Αυτό σημαίνει ότι «βαριά» πλοία του ελληνικού και του τουρκικού Ναυτικού θα βρεθούν «το ένα απέναντι στο άλλο» για «λόγους ασκήσεων»
Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα η Τουρκία έχει δεσμεύσει και πάλι παράνομα την γνώριμη περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου για ναυτική άσκηση.
pronews