1.7.19

Τι σας λέγαμε; "Προσωπική δέσμευση Ν.Τραμπ προς Ρ.Τ.Ερντογάν: «Θα σας παραδώσουμε τα F-35»"

Στον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον «αδικημένο», (από την κυβέρνηση Ομπάμα) υποσχέθηκε προσωπικώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τουρκία, όχι μόνον θα πάρει -στην «ώρα τους- τους ρωσικούς πυραύλους S-400, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, αλλά θα παραλάβει και τα αμερικανικά αεροσκάφη F- 35-στην ώρα τους- και αυτά.

Ασφαλείς, πρώτες, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι ο Ντ.Τραμπ δεσμεύθηκε στον κ Ερντογάν για την παραλαβή από την Τουρκία των F- 35, λέγοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικώς να διευθετήσει το θέμα στις ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά στους S-400 ο Ν.Τραμπ φαίνεται ότι δικαιολόγησε μόνος του (!) την αγορά τους από την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και «αδικημένο» τον Ρ.Τ. Ερντογάν από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία δεν επέτρεψε την πώληση πυραύλων Patriot, όταν τα ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση.
Οι προφορικές δεσμεύσεις του κ. Τραμπ στον κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 29 Ιουνίου, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στη Γερουσία, αλλά και στο ΝΑΤΟ, καθώς όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, (υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, πρέσβεις στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ κλπ.), είχαν ευθυγραμμίσει τις δηλώσεις και αντιδράσεις τους, με την επικρατούσα – μέχρι προχθές- αμερικανική επίσημη γραμμή, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν εγκαταστήσει τους S-400, ενώ παράλληλα είχαν παγώσει τόσο η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35, όσο και η παράδοση των αεροσκαφών, αλλά και τα σχέδια  συμπαραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Η απρόβλεπτη και ανεξήγητη μέχρι στιγμής «κωλοτούμπα» του Ν.Τραμπ στο θέμα των S-400 και F-35 αφήνει εντελώς έκθετη την αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου (βλέπε pronews) ο τότε Αμερικανός ΥΕΘΑ κ. Σάνναχαν είχε καλέσει επειγόντως τον Έλληνα ομόλογο του Ε. Αποστολάκη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να του παράσχει τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα  στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο σε βάρος της Ελλάδας και μάλιστα με χρήση και των ρωσικών πυραύλων S-400.
Οι προφορικές δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ προς τον κ Ερντογάν δεν έγιναν αντικείμενο επίσημων ανακοινώσεων κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών.
Ακόμα και ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τις δηλώσεις του στην Οσάκα απέφυγε τους πανηγυρισμούς και περιορίστηκε να αναφέρει ότι αναμένει «την παράδοση των F 35, παρά τις διαφωνίες για τους S-400», προσθέτοντας ότι αυτοί θα παραδοθούν κανονικά στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου- επιβεβαιώνοντας έτσι απολύτως το Pronews, το οποίο από τις 7 Ιουνίου έχει δημοσιεύσει ότι οι S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
pronews