3.5.19

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Ο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ - Το ΠΝ σε ετοιμότητα

Συναγερμό έχει σημάνει στο Πεντάγωνο η αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros, που βρίσκεται νότια της Μεγαλονήσου από χθες το απόγευμα, ενώ η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου για την αποστολή του γεωτρύπανου Πορθητή και συνοδευτικών του σκαφών .

Το Barbaros προς το παρόν δεν έχει ρίξει καλώδια για να πραγματοποιήσει εργασίες στην περιοχή αλλά στην Αθήνα το ΠΝ έχει τεθεί σε ετοιμότητα καθώς η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση πρωτίστως στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προς το παρόν, νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει για σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros η Τουρκία, σε μία ακόμη προσπάθεια συντήρησης της έντασης και διατήρησης των γνωστών παράνομων βλέψεων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με την Navtex 549/19 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (με την κίτρινη σήμανση) από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019.
Τους προηγουμένους μήνες το Barbaros είχε πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λάρνακας, και οι δυο περιοχές αφορούν τα παράνομα Οικόπεδα F και G τα οποία έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην τουρκική κρατική Εταιρία ΤΡΑΟ και σύμφωνα με το γνωστό έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ θα επιχειρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η πραγματοποίηση παράνομης γεώτρησης από τουρκικό γεωτρύπανο.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία  πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου (1-3 Μαΐου) (NAVWARN 0546/19)και έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα για ασκήσεις περιοχή  νότια της Λεμεσού(NAVWARN 550/19) για διάστημα μέχρι και τις 16 Μαΐου.
Οι κυπριακές Αρχές με την Navtex 239/19 επισημαίνουν ότι η τουρκική Αναγγελία για τις έρευνες του Barbaros αφορούν μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτει την Κυπριακή NAVTEX για τις επιστημονικές έρευνες του S/V NAUTICAL GEO, για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX από τις Κυπριακές Αρχές για το διάστημα 24 Απριλίου-30 Μαΐου.
Συγχρόνως οι Κυπριακές Αρχές χαρακτήρισαν παράνομες τις άλλες δυο τουρκικές NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων επισημαίνοντας ότι εκδόθηκαν από «μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό».
Η Τουρκία με την σειρά της απάντησε με την NAVTEX 0552/19 προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά σκάφη «πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», προβάλει τον ισχυρισμό ότι αρμόδια για την έκδοση Αναγγελιών για την περιοχή αυτή (σ.σ. νότια της Κύπρου!) είναι ο Σταθμός της Αττάλειας και επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η «Κύπρος που αναφέρεται στις NAVTEX δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960» και η χρήση του ορού «δεν συνιστά με κανένα τρόπο αναγνώριση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από την Συμφωνία Εγγυήσεων και Εγκαθίδρυσης του 1960..»
Και η Τουρκική Αναγγελία η οποία φυσικά αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλήγει:
«Οι προσπάθειες για νομιμοποίηση των παράνομων διεκδικήσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Larnaca NAVWARN NR MA52-239/19 είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία..»
Πηγές της Κύπρου αναφέρουν πως το θέμα το αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει πλήρης σύνδεση και επαφή με την Αθήνα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λευκωσία είναι αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Παρίσι, προκειμένου να πάρουν θέση για το θέμα.
Χθες στο Αιγαίο υπήρξε κινητικότητα εκ μέρους της Τουρκικής Ακτοφυλακής στις περιοχές που η Άγκυρα δέσμευσε παράνομα μεταξύ Λέσβου - Χίου και Λέσβου - Σκύρου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Συγκεκριμένα, η Τουρκική Ακτοφυλακή έστειλε ένα μεγάλο σκάφος και 5-6 μικρά που πραγματοποίησαν μια προάσκηση και στην συνέχεια αποσύρθηκαν στους λιμένες τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών της ιστοσελίδας, υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν στις περιοχές που έχουν δεσμεύσει στις 8 με 10 Μαΐου, οπότε και ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της άσκησής τους.
Υπενθυμίζεται πως χθες στο Αιγαίο υπήρξε δραστηριότητα και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν πέντε αερομαχίες.
Από ελληνικής πλευράς οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας τόσο του Barbaros όσο και του «Πορθητή», που στην παρούσα φάση εντοπίζεται στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας. 
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε σημεία έτοιμα να σπεύσουν, αν και εφόσον χρειαστεί.