19.9.18

Τα τουρκικά CN-235 και… η διαρκής κατασκοπεία τους στο Αιγαίο


Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχουν – σχεδόν καθημερινά – αναφορές για πτήσεις τούρκικων Α/Φ τύπου CN-235 τα οποία παραβιάζουν συστηματικά τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο ή παραβαίνουν τους Κανόνες Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΕΧ) ή συνδυασμό αυτών των δύο.
Γράφει ο Ανθυπολοχαγός (ΑΠΒ) Σώζων Λεβεντόπουλος
Ειδικότερα μετά το – αποτυχημένο – πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία οι πτήσεις τους εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν. Όμως όταν αναφερόμαστε στα CN-235, για ποια αεροσκάφη ακριβώς μιλάμε;

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στις δυνατότητες ELINT (ELectronic INTelligence) και SIGINT (SIGnal INTelligence) των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), με έμφαση στο σκέλος που αφορά στα Α/Φ CN-235.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Τ/ΕΔ) έχουν διαπιστώσει – ήδη από πολύ νωρίς – τη σημασία της πληροφορίας για την εξέλιξη και επιτυχή ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ακολουθούν βήματα προς τη δημιουργία μιας εκτεταμένης υποδομής υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου (ESM), παρακολούθησης (ELINT/SIGINT/COMINT) και παρεμβολών και για τους τρεις κλάδους, με επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Όπως και σε πολλά άλλα προγράμματα οι Τ/ΕΔ προσπαθούν και σε αυτόν τον τομέα να αποκτήσουν αυτονομία στην εγχώρια σχεδίαση και παραγωγή τέτοιων συστημάτων. Βασική εταιρεία πίσω από όλα – σχεδόν – τα αντίστοιχα προγράμματα είναι η Aselsan.
Σημαντική ήταν η συμβολή της ισραηλινής βιομηχανίας (σημειώνεται ότι το σύστημα ESM/ELINT/SIGINT του AEW&C B737MESA ήταν ισραηλινής σχεδίασης), μέχρι την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων των δύο χωρών (με αφορμή τα γεγονότα του Mavi Marmara) και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας ενάντια στο Ισραήλ έκτοτε.
Ως βασική οργανωτική Μονάδα αναφέρεται η Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) (Γενικό Επιτελείο Ηλεκτρονικών Συστημάτων) το οποίο διαθέτει διευθύνσεις για κάθε κλάδο των ΤΕΔ.
Τα χαρακτηριστικά και η δομή της συγκεκριμένης Μονάδας είναι άγνωστα, ενώ σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα πλέον (από το 2012 και μετά) ανήκει στη ΜΙΤ – Milli Istehbaret Teskilati (Τούρκικη Υπηρεσία Πληροφοριών).