4.9.18

Τουρκικά μαχητικά πέταγαν επάνω από το νέο ελληνικό προξενείο στην Σμύρνη στην τελετή των εγκαινίων!

Οι Τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία να προβοκάρουν την επίσκεψη του Ν.Κοτζιά στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μ.Τσαβούσογλου υπήρχαν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης δηλαδή πάνω από το νέο ελληνικό προξενείο.

Κατά αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται απόλυτα η σχετική αρθρογραφία μας  για το απολύτως ακατάλληλο χρονικά και ουσιαστικά, της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Μ.Τσαβούσογλου.
Τι άλλο χρειάζεται περαιτέρω για να αντιληφθούν ότι σχέσεις με την Τουρκία στην παρούσα χρονική συγκυρία πρέπει να «παγώσουν» προκειμένου να καταλάβει η Άγκυρα ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα; 
Ο Ν.Κοτζιάς αναφέρθηκε στο γεγονός αλλά ο Τούρκος ΥΠΕΞ όταν ερωτήθηκε αν πρόκειται για κάποια προγραμματισμένη άσκηση, δεν έδωσε επιδεικτικά απάντηση.
Ήταν αναμενόμενο ότι από την στιγμή που η Τουρκία απελευθέρωσε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ο Ν.Κοτζιάς επέλεξε να μεταβεί (για ποιο λόγο;) στην Τουρκία, ο Μ.Τσαβούσογλου θα του έκανε επίθεση για τους 8 πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν πάρει άσυλο από την Ελλάδα.
Τη στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν και σύσσωμη η τουρκική πολιτική ηγεσία απειλούν ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, επέλεξε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας.
Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που μετέβη στη Σμύρνη προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ntv, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι από καιρού εις καιρό οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν φουρτουνισμένες στιγμές, όμως βλέπουν το διάλογο ως λύση για κάθε πρόβλημα.
Η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν δύο κράτη με δεμένη γεωγραφία και ιστορία. Αποτελούμε δύο μεγάλους πολιτισμούς, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με το ntv ο Τσαβούσογλου είπε ότι «και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτές φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπήματίες που στοχεύουν την  Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».
Με τη σειρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος».
Στην τελετή είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη.
Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ’ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.
Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.
Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.
Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
pronews