6.8.18

Εξελίξεις: Η Σερβία αποδέχεται ανταλλαγή της Μητρόβιτσας με το Πρέσεβο & «νομιμοποιεί» το Κόσοβο - Δηλώσεις Σέρβου ΥΠΕΞ


«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε και αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ανναφερόμενος στην επιστροφή της περιοχής της Μητρόβιτσα στον σερβικό εθνικό κορμό και την ανταλλαγή της με το Πρέσεβο μια περιοχή της νότιας Σερβίας που κατοικείται από αλβανόφωνους.

Είναι η πρώτη φορά που η Σερβία τάσσεται επίσημα υπέρ της ανταλλαγής αυτής την οποία ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ, δεν διαφωνούν οι Ρώσοι και συμφωνεί η ΕΕ.
Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε πριν δύο εβδομάδες και ο Κοσοβάρος Χ.Θάτσι.
Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Pink", ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι «η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση» 
«Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι' αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς και ίσως δεν έχει άδικο: 300.000 Σέρβοι είναι εγκλωβισμένοι στην Μητρόβιτσα και καταπιέζονται από την αλβανική διοίκηση του Κοσόβου που την στηρίζει το ΝΑΤΟ με την KFOR.
Αντίστοιχα οι αλβανόφωνοι του Πρέσεβο, έχουν αρχίσει και κινούνται έντονα και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει νέο αντάρτικο.
Αντίστοιχα η Μητρόβιτσα είναι ωρολογιακή βόμβα: Παραλίγο χθες να ανακοινώσουν την ανεξαρτησία τους οι Σέρβοι της περιοχής και το ΝΑΤΟ έστειλε στρατεύματα και κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της περιοχής για να ελέγξουν την κατάσταση 
Με αυτό το εκρηκτικό μείγμα το μόνο που δεν υπάρχει είναι ασφάλεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ.
«Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει η Σερβία η οποία βέβαια, με μια τέτοια κίνηση αποδέχεται την de facto απώλεια της γενέθλιας γης του Κοσσυφοπεδίου. προκειμένου να διασωθούν ο 300.000 Σέρβοι της Μητρόβιτσας.
pronews