21.8.18

Το νέο «Κασλάνικοφ» παίρνει ΝΑΤΟϊκά φυσίγγια – ΒΙΝΤΕΟ


Ο όμιλος Καλάσνικοφ παρουσίασε το νέο αυτόματο ΑΚ-308, το οποίο παίρνει φυσίγγια του ιδίου διαμετρήματος με τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο όμιλος τον νέο μοντέλο «7,62mm αυτόματο Καλάσνικοφ ΑΚ-308» θα παρουσιασθεί στο φόρουμ «Army-2018». Το νέο αυτόματο έχει κατασκευασθεί με βάση το αυτόματο ΑΚ103 που παίρνει φυσίγγια διαμετρήματος 7,62Χ51mm και έχει στοιχεία από το αυτόματο ΑΚ-12.

Ο γεμιστήρας έχει την δυνατότητα να παίρνει 20 φυσίγγια και το βάρος του χωρίς τον γεμιστήρα είναι 4,3 Kg. To συνολικό του μήκος είναι 880-940 mm.
Το φυσίγγιο διαμετρήματος 7,62χ51mm είναι το σταθερό φυσίγγιο που χρησιμοποιείται στους στρατούς των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το φόρουμ «Army-2018» θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο «Πάτριοτ» από τις 21-26 Αυγούστου.

Το θρυλικό καλάσνικοφ AK-47

Το AK-47 ή Καλάσνικωφ είναι πυροβόλο επιθετικό τυφέκιο πιέσεως αερίων με επιλογέα βολής που δέχεται φυσίγγια 7.62×39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ.
Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικωφ σημαίνει αυτόματο Καλάσνικωφ, μοντέλο του 1947 (ρωσικά: Автомат Калашникова 47, Avtomat Kalashnikova 47). Είναι επίσημα γνωστό ως “Avtomat Kalashnikova” (ή απλά “AK”). Επίσης είναι γνωστό και ως Καλάσνικωφ ή στη ρωσική ορολογία Καλάς.
Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1944) όταν οι σοβιετικοί εισέβαλαν στο κατεστραμμένο πια Βερολίνο από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων και έπεσαν στα χέρια τους τα απόρρητα σχέδια διαφόρων οπλικών συστημάτων του 3ου Ράιχ, περιλαμβανομένου και του τυφεκίου StG44, το οποίο θεωρείται πρόγονος του ΑΚ-47.
Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού.
Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μέταλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το αρχικό AK-47 ήταν ένα από τα πρώτα αληθινά τυφέκια εφόδου. Ακόμα και μετά από έξι δεκαετίες, λόγω της αντοχής του, το χαμηλό κόστος παραγωγής, και την ευκολία χρήσης, το μοντέλο (και οι παραλλαγές του) παραμένει το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές τυφέκιο στον κόσμο.
Διαθέτει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης εμπορικής εφεύρεσης: πρακτικότητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής.
Έχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και είναι σε υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε παράνομες, επαναστατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Το ΑΚ-47 ήταν η βάση για την ανάπτυξη πολλών άλλων ατομικών και ομαδικών πυροβόλων όπλων. Έχουν παραχθεί περισσότερα AK-τύπου τυφέκια από ότι το σύνολο των άλλων τουφεκιών.
armyvoice