5.5.18

«Αποθέωση»! Η ΑΕΚ στα… ουράνια – Ο Μάνταλος σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή


Από το «Επιστρέφουμε» και το «Ερχόμαστε» στο «Είμαστε πια πρωταθλητές»! Μια αντίστροφη πορεία για την ΑΕΚ γεμάτη δάκρυα, χαμόγελα, πείσμα και… πάντα με τον κόσμο στο πλάι της! Το όνειρο έγινε πραγματικότητα 24 χρόνια μετά.
Με εξαιρέσεις τις «ανάσες» που έπαιρνε από τις κατακτήσεις 6 κυπέλλων, κάποιες βραδιές θριάμβων και κάποιους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τις ομάδες που δημιούργησε, τα τελευταία 24 χρόνια της ΑΕΚ ήταν μια τεράστια δοκιμασία για όσους αγάπησαν και βρέθηκαν δίπλα της.
Η Ένωση βίωσε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λοιδορήθηκε από τους αντιπάλους της, γνώρισε βαριές ήττες, υποβιβάστηκε στην Γ΄ κατηγορία, έπαιξε σε έδρες που απλά μέχρι τότε.. περνούσε απ’ έξω, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της «εκδίκησης» και της χαράς.
Η φετινή ΑΕΚ προκάλεσε πολλά και έντονα συναισθήματα στους φίλους της –και όχι μόνο- και απέδειξε πως η επιστροφή της στη Superleague ήταν μόνο η αρχή! Η κατάκτηση της ήταν ο μεγάλος στόχος, που έγινε πραγματικότητα.
Η ΑΕΚ βρέθηκε στην ποδοσφαιρική «κόλαση»,… αναστήθηκε και πλέον είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας! Οι προβλέψεις δεν μπορούσαν να… δουν αυτό που ήρθε. Η ΑΕΚ κατάφερε να μείνει αήττητη για μεγάλη περίοδο στο πρωτάθλημα, συνδυάζοντας πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. 
Η ομάδα του Χιμένεθ -ο οποίος πιστώνεται σε απόλυτο βαθμό την ολική επαναφορά της Ενωσης, η οποία δεν… βλεπόταν τον Ιανουάριο του 2017 όταν ανέλαβε τα ηνία- έβγαλε το πάθος που… γουστάρουν οι φίλοι της, πετυχαίνοντας «τρελά» αποτελέσματα. Έμεινε αήττητη στα ντέρμπι, έφτασε μέχρι τους «32» του Europa League και σε λίγες ημέρες θα δώσει για τρίτη διαδοχική χρονιά το «παρών» σε τελικό κυπέλλου.
Στις 22 Απριλίου η ΑΕΚ χρίστηκε και μαθηματικά πρωταθλήτρια Ελλάδας, λίγες ημέρες αργότερα το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ «σφράγισε» οριστικά και αμετάκλητα την ποινή του ΠΑΟΚ και απόψε στη Ριζούπολη ο Πέτρος Μάνταλος σήκωσε στον ουρανό την κούπα! Ο αρχηγός των «κιτρινόμαυρων» έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του… πάρτι, με συμπαίκτες, τεχνικό τιμ και κόσμο να ακολουθούν.

Το παιχνίδι…

Όσον αφορά τα του ματς, η ΑΕΚ έδειξε να έχει πρόβλημα στο να βρει ρυθμό και να φτιάξει επιθετικές προσπάθειες. Απ’ την άλλη, ο Απόλλων Σμύρνης παρουσίασε ένα πιο… έτοιμο πρόσωπο και “ενόχλησε” αρκετές φορές τα καρέ του Μπάρκα.
Στο 27′ είχαμε μια φάση που θα μπορούσε να κοστίσει στην ΑΕΚ ενόψει του τελικού του Κυπέλλου. Ο Αραούχο αρπάχτηκε με τον Χουάντερσον και ο Λιβάγια μπήκε στη μέση κι έσπρωξε τον γκολκίπερ των γηπεδούχων. Ο Κροάτης επιθετικός είδε την κίτρινη κάρτα, αλλά θα μπορούσε πολύ εύκολα να δει την κόκκινη κι έτσι να χάσει τον τελικό με τον ΠΑΟΚ!
Στη συνέχεια, ακολούθησε η… ομορφιά του Αραούχο. Ο Σιμόες άνοιξε την μπάλα στον Λιβάγια, που έβγαλε μπαλιά στον αμαρκάριστο Αργεντινό. Ο φορ της ΑΕΚ έκανε άψογο κοντρόλ με το στήθος, σούταρε με τη μία -από πλάγια θέση- και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1 του ημιχρόνου.
Λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης ο Μανόλο Χιμένεθ πέρασε στον αγώνα τον Χριστοδουλόπουλο και ο κόσμος της ΑΕΚ έστειλε το… μήνυμα του. “Δεν θα φύγεις από ‘δω ποτέ, Λάζαρε, Λάζαρε” ήταν το σύνθημα των φίλων των “κιτρινόμαυρων”! Γενικά, η… ευρηματικότητα της εξέδρας ήταν το γεγονός που έκλεψε τις εντυπώσεις στη συνέχεια.
Στο 66′ η κάθετη του Σιμόες βρήκε τον Μάνταλο που «τσίμπησε» την μπάλα στο πλασάρισμα του Χουάντερσον, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ και δεν μπόρεσε να σκοράρει στην επανεμφάνιση του ως βασικός. Στο 80’ ήρθε και η μεγάλη στιγμή του Απόλλωνα Σμύρνης, με τον Ναδάλες να μην μπορεί να σουτάρει προς την εστία από κοντινή απόσταση. 
Η κορυφαία φάση του ματς έγινε στο 89′. Ο Λόπες έκανε το γύρισμα από αριστερά, η μπάλα κόντραρε, ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε το ανάποδο “ψαλιδάκι” μέσα απ’ την μικρή περιοχή, αλλά ο Χουάντερσον απέκρουσε! Ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης και η απονομή του πολυπόθητου -για την ΑΕΚ- πρωταθλήματος.
newsit