8.2.18

Ύμνοι από την Κομισιόν για την Κυπριακή οικονομία ενώ για την Ελλάδα έχουμε τις συνήθεις ασθενικές επιδόσεις

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη(*)

Αθήνα 08/02/2018 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας την περίοδο 2017-2019 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ε.Ε., ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την Ελλάδα.
Τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη το 2017 θα δημοσιοποιηθούν από τη Εurostat τον Απρίλιο, ενώ η Κομισιόν αναθεωρεί την πρόβλεψή της εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη 2,4% από 2,2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.
Στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν στο 2,6% από 2,3% τον Νοέμβριο. Για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι ότι αυξήθηκε 1,6%, δηλαδή η ίδια πρόβλεψη που είχε γίνει τον Νοέμβριο.
Για το 2018, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,3% στην Ευρωζώνη και 2,5% στην Ε.Ε., ενώ το 2019 οι αυξήσεις θα είναι 2,0% και 2,1% αντίστοιχα.
Και στις δύο περιπτώσεις η Κομισιόν αναθεωρεί τις προβλέψεις για το 2018 και 2019 προς το καλύτερο. 



Στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% τόσο φέτος όσο και το χρόνου και η πρόβλεψη είναι ίδια με εκείνη του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα κυμανθεί φέτος και του χρόνου σαφώς κάτω από το ανώτατο αποδεκτό όριο του 2,0% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το 2018 θα κυμανθεί στην Ευρωζώνη στο 1,5% και του χρόνου στο 1,6%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος 0,8% και του χρόνου 1,3%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά, ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς που υπολογίζονται στο 3.8% για το 2017, στο 3,2% για το 2018 και στο 2,8% για το 2019.
Στις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις της, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν την Κύπρο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Η Επιτροπή αποδίδει την ισχυρή πορεία της οικονομίας στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση, στη δημόσια κατανάλωση και στην αύξηση των εξαγωγών.
Εκτιμά, παράλληλα, ότι η απασχόληση, οι μισθοί και η κατανάλωση θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και στην περίπτωση που οι εξαγωγές και ο τουρισμός παρουσιάσουν επιβράδυνση.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι η μόνη αρνητική πτυχή είναι τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Εξηγεί, ωστόσο, ότι ύστερα από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, ο πυρήνας του πληθωρισμού κατέστη οριακά θετικός το 2017.
Το 2018 ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1,2%, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και στο 1,3% το 2019.
Το συμπέρασμα είναι ότι κάτι γίνεται σωστά στη Κύπρο μας και ότι στην Ελλάδα έχουμε σειρά καθυστερήσεων λαθών και νοοτροπιών που δεν αλλάζουν αλλά κυρίως διχόνοια βασικό ελάττωμα των κρατών στην άσκηση της όποιας πολιτικής για βέλτιστο αποτέλεσμα.








(*) Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός