31.1.18

Τουρκικοί «ακροβατισμοί»: Τουρκικά πολεμικά σε απόσταση μερικών μιλίων από άσκηση του ισραηλινού Ναυτικού στην Κύπρο


Σε απόσταση ελάχιστων ναυτικών μιλίων από το χώρο διεξαγωγής άσκησης του Ισραηλινού Ναυτικού και της Αεροπορίας, εντός του κυπριακού FIR δέσμευσε η Τουρκία παράνομα με NAVTEX περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες του τουρκικού Ναυτικού.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεσμεύει παράνομα περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ κοντά σε περιοχή όπου πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις του ισραηλινού και κυπριακού Ναυτικού και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.
Εκτός όμως από αυτό η τουρκική NAVTEX προειδοποιεί ότι τα σκάφη του τουρκικού Ναυτικού θα κινηθούν και στο τεμάχιο 3 εκεί δηλαδή που θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες των κυπριακών συμφερόντων γεωτρύπανο Saipem 12000, δηλαδή προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" η νέα τουρκική NAVTEX με ισχύ μέχρι και την Παρασκευή, δεσμεύει εκ νέου μια περιοχή μεγαλύτερη  των 40.000 τ.χλμ. στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR Λευκωσίας) νοτιοδυτικά, νότια και ανατολικά των ακτών της Κύπρου. Σκοπός, όπως αναφέρει η παράνομη NAVTEX, είναι ο ίδιος στον οποίο αναφέρονται επανειλημμένα σε πολλές ανάλογες, δηλαδή η έλκυση υποβρύχιας συσκευής από πλοίο του τουρκικού Ναυτικού.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ακυρωτική navtex που εξέδωσε, ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι η αντίστοιχη τουρκική έχει εκδοθεί χωρίς τον προβλεπόμενο συντονισμό με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, επικαλύπτει τρεις περιοχές νόμιμα δεσμευμένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή αυτή για τις πτήσεις ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο στον στόχο «Καλυψώ», αυτή για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το λιμάνι Λεμεσού και τρίτη που ισχύει από καιρό για περιβαλλοντικές έρευνες που περιλαμβάνει και την περιοχή της επόμενης γεώτρησης στο τεμάχιο 3.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την τουρκική ενέργεια ως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τονίζεται ότι εκδόθηκε από μη αρμόδια Αρχή, καλώντας αεροπλάνα και πλοία να επικοινωνούν αντίστοιχα με τις Αρχές Ελέγχου του FIR Λευκωσίας και το «Κύπρος Ράδιο».
Χάρτης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»
1. Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία
2. Η περιοχή που διεξάγονται οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ισραήλ.
3. Περιοχή που δέσμευσε η Δημοκρατία περιλαμβανομένης και της περιοχής του στόχου της επόμενης γεώτρησης.
4. Η περιοχή που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες το «Μπαρμπαρός»
Βίντεο από πρόσφατες ασκήσεις του Ισραήλ στην Κύπρο
pronews