28.12.17

Πού και πότε θα χτυπήσει η "Ηλέκτρα"


To σύστημα «Ηλέκτρα», ένα χαμηλό βαρομετρικό το οποίο επισκέπτεται την Ελλάδα μας συνεχίζει να  πλήττει από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης τη δυτική κυρίως χώρα με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Ήπειρο.

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία για το υπόλοιπο της ημέρας, η «Ηλέκτρα», αναμένεται να επηρεάσει σταδιακά ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Μέχρι και τις απογευματινές ώρες, τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές και νυκτερινές ώρες θα εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Πυκνές χιονοπτώσεις - με κατά τόπους σημαντικά ύψη χιονόστρωσης - θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (εκτιμώμενα υψόμετρα πάνω από τα 900-1000 μέτρα στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1100-1200 μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές). 
To σύστημα «Ηλέκτρα» θα επηρεάσει και την Αττική με βροχές και καταιγίδεςΟι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάσουν και πολλές κυρίως ημιορεινές και ορεινές χερσαίες περιοχές.Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από βροχές και καταιγίδες το βράδυ της Πέμπτης, συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Σταδιακά, στο πέρας της ημέρας ο καιρός εντός της Αττικής  αναμένεται να να αποκτήσει πιο φθινοπωρινό χαρακτήρα, με υψηλά επίπεδα υγρασίας, νοτιάδες στα 6 μποφόρ και θερμοκρασία σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Μετά τις 19.00 θα ξεκινήσουν να σημειώνονται τα πρώτα φαινόμενα, με αρκετά τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. Η κυρίως μεταβολή θα συμβεί μετά τις 21.00 οπότε και θα σημειώνονται φαινόμενα κατά άξονες. 



Ο ένας άξονας θα αφορά τη δυτική και βόρεια Αττική (Μέγαρα-Θρακομακεδόνες), και ο δεύτερος την περιοχή πίσω από τον Υμηττό. Σε αυτές τις δύο νοητές γραμμές τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πιο ισχυρά. Ενδέχεται να εκδηλωθεί και τοπική καταιγίδα, όχι ιδιαίτερα αξιόλογη. Κατά τα μεσάνυχτα ένας τρίτος άξονας θα απασχολήσει τη νότια Αττική έως και το ύψος της νότιας Εύβοιας με μέτριας έντασης βροχοπτώσεις. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και θα παύσουν.



Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 5-6 μποφόρ. Οι ριπές κατά την διάρκεια των φαινομένων θα αγγίξουν τα 7 και τοπικά στην νότια Αττική τα 8 μποφόρ.
Την Παρασκευή , ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στα ΔωδεκάνησαΤην Παρασκευή , ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος με σποραδικές βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και κατά τόπους στη Μακεδονία. Χιονοπτώσεις - τοπικά πυκνές - θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα κυρίως της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου (εκτιμώμενα υψόμετρα πάνω από τα 600-700 μέτρα στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 900-1000 μέτρα στα υπόλοιπα). Οι άνεμοι θα στραφούν στο Αιγαίο σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και στο Ιόνιο σε δυτικούς βορειοδυτικούς, και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση πνέοντας με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Μεσημέρι Παρασκευής ( Χάρτης Forecastweather)
Μεσημέρι Παρασκευής ( Χάρτης Forecastweather)


Οι παρακάτω χάρτες δίνουν την κατανομή της πίεσης και του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 28/12 (αριστερά) και από αργά το βράδυ της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 29/12 (δεξιά).




Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής νέο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων ενδέχεται να πλήξει τα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.



Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις και τοπικές ισχυρές καταιγίδες με ανέμους έως και 6 μποφόρ αλλά και χιόνια στα ορεινά. Την Κυριακή παραμονή Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο από τα δυτικά. 

Ήλιος, άπνοια και αιθαλομίχλη την Πρωτοχρονιά 
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι αίθριος με συννεφιές και τοπικές ομίχλες, ανέμους έως και 5 μποφόρ και θερμοκρασία σε άνοδο. Σχετικά με την Αττική ενδέχεται να υπάρχει άπνοια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αιθαλομίχλης, λόγω της αυξημένης χρήσης των τζακιών. Η θερμοκρασία σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα αρχίσει να πέφτει από την Τετάρτη. 

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά προσοχή προς τους πολίτες για τις επόμενες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας και συγκεκριμένα:

•Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

•Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

•Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

•Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

•Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

•Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

•Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύουΗ

•Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

•Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

•Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

•Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

•Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

•Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,Forecastweather
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 


zougla.gr