12.10.17

Γιατί ο Τσίπρας έστειλε τώρα μήνυμα στην Τουρκία με F-16 πάνω από το Αιγαίο – Δείτε βίντεο και φωτο

.
Μία πτήση με τρία F-16 με υψηλό συμβολισμό – προς όλους τους… αποδέκτες – πάνω από το Αιγαίο πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από τη Λάρισα και την 110η Πτέρυγα Μάχης.
Η επιλογή αυτή του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τη γείτονα, αφού νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αναλυτικά για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τους πιλότους της 337 μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, λίγα μόλις 24ωρα μάλιστα πριν συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο με επίκεντρο την πέραν της οικονομικής την ενεργειακή και γεωπολιτική ατζέντα σε μία κακή συγκυρία για την Άγκυρα και τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη δήλωσή του μετά την πτήση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στους πιλότους πως «υπερασπιζόσαστε την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», χρησιμοποιώντας μία έκφραση που επιστράτευσσε σήμερα και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ αναφορικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, έκανε λόγο για την «υπεροπλία της Ελλάδας», που όπως τόνισε «βρίσκεται στην καρδιά των Ελλήνων πιλότων».
«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Υπερασπιζόσαστε την εθνική μας κυριαρχία με την ετοιμότητά σας και την ικανότητά σας, όμως, ταυτόχρονα και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διότι εμείς είμαστε δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας και η ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κίνδυνο και οποιαδήποτε απειλή είναι μία ετοιμότητα που ενισχύει τη δυναμική τής ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη αυτήν την περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πιλότους, τονίζοντας τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας λίγο πριν περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Η πτήση με τα αεροσκάφη F-16 της 337 μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία μετείχαν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλης Αποστολάκης καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, αφού πρώτα από τις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός ενημέρωθηκε για τη διαδικασία από τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η πτήση του Πρωθυπουργού, που πέρασε και πάνω από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη, διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα, με ανθρώπους της Αεροπορίας να κάνουν λόγο για γενναίο εγχείρημα, δεδομένου ότι χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, ο ανθρώπινος οργανισμός δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιέσεις που φθάνουν μέχρι και τα 4G κατά τη διάρκεια σχετικών πτήσεων με μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε σήμερα, 12 Οκτωβρίου 2017, την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα
Τον Πρωθυπουργό, υποδέχθηκαν στη Μοίρα 337Μ, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (ΠΝ) και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου .
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Α/ΓΕΑ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μοίρας και τις λεπτομέρειες εκπαιδευτικής πτήσης στο Βόρειο Αιγαίο, στην οποία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σχέδιο και τους επιχειρησιακούς όρους της πτήσης, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ, που επέβαιναν στα άλλα δυο αεροσκάφη του σχηματισμού, τον Μοίραρχο της 337 Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Παπαχαράλαμπο και τον Επισμηναγό (Ι) Χρήστο Γκόρλα, πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους F-16 BLK 52+, στο οποίο επιβιβάστηκε.
Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της επιχείρησης, ευχαρίστησε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Επισήμανε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, την επιστημονική γνώση των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και τόνισε πως «υπερασπίζεστε μεγάλες αξίες, τις αξίες της ελευθερίας και του δικαίου. Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε καθημερινά για να είμαστε όλοι εμείς ήσυχοι και ασφαλείς».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή εκπαιδευτική πτήση με το μαχητικό αεροσκάφος αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχει βιώσει, κυρίως γιατί σε αυτές τις ταχύτητες και τα ύψη αντιλαμβάνεσαι ότι το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορεία «είναι η ψυχή του Έλληνα πιλότου». «Αυτό είναι το μυστικό υπερόπλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν δεν έχεις ψυχή, καρδιά, αν δεν αγαπάς την πατρίδα και δεν αισθάνεσαι το μεγαλείο του να υπερασπίζεσαι τις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, δεν μπορείς να λειτουργείς καθημερινά υπό τέτοιες ακραίες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Δείτε φωτογραφίες
Δείτε το βίντεο
tribune