25.10.17

Μισθολόγιο: Πότε θα εφαρμοστεί; - Τι γίνεται με το ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ

.
Το νέο ειδικό μισθολόγιο ψηφίστηκε με το λεγόμενο και 4ο μνημόνιο, παρά τις αντιδράσεις των ενστόλων που έφθασαν μέχρι και σε κατάληψη του υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, το νέο μισθολόγιο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Armyvoice, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το 2018, καθώς δεν έχουν προϋπολογιστεί τα κονδύλια, ούτε έχει γίνει κάποια προετοιμασία στον προϋπολογισμό!



 Αυτό αποδεικνύει και την προχειρότητα του συστήματος, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για τον νέο τρόπο υπολογισμού των μισθών, τον οποίο μνημόνευαν οι υπουργοί ήδη από το 2015.

 Το πιο σοβαρό ωστόσο που έπεσε στην αντίληψή μας, είναι ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τις κρατήσεις των Μετοχικών Ταμείων.

Πληροφορούμαστε πως το μεγαλύτερο από τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, δεν έχει κάνει καν αναλογιστική μελέτη ως θα όφειλε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι μερισματούχοι να μην πάρουν μέρος της σύνταξης στις αρχές του χρόνου!


 Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε συνταχθεί επιτροπή που θα μελετούσε εκ των υστέρων τις αλλαγές.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στην επιτροπή έχει λήξει, μαθαίνουμε ότι ολοκλήρωσε το έργο της πριν περίπου 3 εβδομάδες, αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει τίποτα και ο κόσμος αγωνιά.

 Αγωνιά γιατί βλέπει να έχουν άμεσα εφαρμοστεί οι περικοπές που προβλέπονταν για το επίδομα επικινδυνότητας ενώ δεν έχει δοθεί κανένα από τα επιδόματα που προβλέπονται (όπως το επίδομα παραμεθορίου).

Φημολογείται μάλιστα ότι θα υπάρξουν και εγκύκλιοι από το υπουργείο άμυνας που θα ορίζουν τους δικαιούχους κάθε επιδόματος και στην ουσία θα περιορίζουν το ποιοι θα το πάρουν.

 Πολλοί μάλιστα ρωτούν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης που νομοθετήθηκε μεν, αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί, ούτε γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Εν κατακλείδι, το νέο μισθολόγιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν τον Ιανουάριο του 2018 και μαζί και το επίδομα παραμεθορίου, και τα άλλα επιδόματα.

armyvoice.gr/