25.10.17

Λαγκάρντ για κλιματική αλλαγή: «Θα ψηθούμε, θα τηγανιστούμε και θα καούμε ζωντανοί»

«Αν δεν κάνουμε κάτι... θα περάσουμε σε ένα σκοτεινό μέλλον, σε 50 χρόνια» τόνισε μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη στο Ριάντ

«Θα ψηθούμε, θα τηγανιστούμε και θα καούμε ζωντανοί αν ο κόσμος δεν καταφέρει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή».

Η προειδοποίηση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον περιβαλλοντολόγο αλλά στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θέλησε έτσι να τονίσει τη σημασία που πρέπει να δοθεί, παγκοσμίως, στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξέφυγε από τα οικονομικά θέματα που την είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και σε πρόσφατη οικονομική διάσκεψη, και υποστήριξε ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα επόμενα 50 χρόνια, αν δε ληφθεί σοβαρά υπόψιν η αλλαγή του κλίματος, αλλά και η ανισότητα μεταξύ φύλων και χωρών.

«Αν δεν κάνουμε κάτι... θα περάσουμε σε ένα σκοτεινό μέλλον, σε 50 χρόνια» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη στο Ριάντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε, επίσης, να αντιμετωπιστεί η ανισότητα μεταξύ των αντρών και των γυναικών αλλά και των χωρών που «έχουν» και εκείνων που «δεν έχουν».

«Αν ο κόσμος θέλει ένα μέλλον που να "μοιάζει με ουτοπία και όχι με δυστοπία", τότε πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις» συνέχισε στο ίδιο - σκοτεινό - μήκος κύματος.

Το 2015, περίπου 195 κράτη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία θέτει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων και τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των θερμοκρασιών κατά περισσότερο από δύο βαθμούς σε περίπου 50 χρόνια.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την έναρξη μιας τριετούς διαδικασίας για την κατάργηση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα θέσει τις ΗΠΑ σε οικονομικό μειονέκτημα.

Η θέση του αυτή, μάλιστα, προκάλεσε την έντονη κριτική πολλών παγκόσμιων ηγετών και ακτιβιστών, με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν να τον κατηγορεί ότι «στέκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
protothema