1.9.17

Διαδήλωσαν οι Έλληνες στη Χειμάρρα – Κρυμμένος ο εξωμότης δήμαρχος Γκόρος


Ειρηνική αλλά δυναμική ήταν η διαμαρτυρία των κατοίκων της ελληνικής μειονοτικής πόλης Χειμάρρα, στη Βόρεια Ήπειρο, έξω από το Δημαρχείο της πόλης τους.
Οι Χειμαρριώτες διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το Δημοτικό τους Συμβούλιο, δυστυχώς και με ψήφους μελών του που είναι Έλληνες υπήκοοι, υπέρ του σχεδίου «ανάπλασης» της Χειμάρρας,
που προβλέπει κατασχέσεις και κατεδαφίσεις ελληνικών κατοικιών και υφαρπαγή τεράστιων εκτάσεων χωραφιών ελληνικής ιδιοκτησίας, στα οποία υποτίθεται θα οικοδομηθούν ξενοδοχειακές μονάδες αλλά στην πραγματικότητα θα οικοδομηθούν οικισμοί για να εποικιστούν από μουσουλμάνους, ώστε να αλλοιωθεί δημογραφικά η τελευταία ελληνική πόλη στη Βόρεια Ήπειρο που κρατά ακόμα τον ελληνισμό πλειοψηφικό.
Οι Βορειοηπειρώτες καταγγέλλουν ευθέως ότι έχει ξεκινήσει επιχείριση εθνοκάθαρσης εις βάρος τους.
Οι Χειμαρριώτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο τους στις 10.00 το πρωί.
Ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, εξωμότης που η ελληνική κυβέρνηση αφαίρεσε την υπηκοότητα επειδή υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, δεν τόλμησε να εμφανιστεί όπως ούτε οι εξωμότες δημοτικοί σύμβουλοι Έλληνες υπήκοοι που υπάκουσαν στις εντολές του καθεστώτος Ράμα.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν την είσοδο στο Δημαρχείο, ενώ όπως πληροφορήθηκε το TRIBUNE από τοπικές πηγές, όλο το προηγούμενο βράδυ είχαν ξαμοληθεί οι Αλβανοί ασφαλίτες και παρακολουθούσαν Έλληνες μειονοτικούς.
Χειμαρριώτες που μίλησαν στο TRIBUNE τόνισαν ότι ο αγώνας τους είναι ειρηνικός και δίκαιος, ενώ όπως μας τόνισαν, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν αδιανόητο να καταδιώκονται και να παρακολουθούνται με ψυχροπολεμικές μεθόδους από ένα καθεστώς που υποτίθεται ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.
Πράγματι, οι περισσότεροι Χειμαρριώτες εκτός από αλβανική έχουν και την ελληνική υπηκοότητα, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πράξη βίας ή καταστολής από το αλβανικό καθεστώς στρέφεται κατά πολιτών της Ε.Ε. και αυτό ας το εμπεδώσουν οι «οθωμανικοί» εγκέφαλοι των Τιράνων αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Το πρωί της Πέμπτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Αλβανία, με δήλωσή του Εκπροσώπου του, ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων περνά από τη Χειμάρρα, εννοώντας ότι εάν συνεχιστούν η προσπάθειες εποικισμού της μειονοτικής πόλης, που προστατεύεται από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, η Αλβανία να ξεχάσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι αλβανικές Αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι το καθεστώς Ράμα θέλει να εποικίσει τη Χειμάρρα και να διώξει τους Έλληνες κατοίκους της, ώστε να «ασφαλίσει» τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή. «Η Χειμάρρα δεν είναι μόνο ένας παραδεισένιος τόπος που με σωστή ανάπτυξη μπορεί να γίνει ένα τουριστικό θέρετρο διεθνών προδιαγραφών, είναι και το κλειδί για τα κοιτάσματα του Ιονίου», μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή.
Στην Αθήνα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν στη Χειμάρρα και γνωρίζουν κάθε κίνηση των αλβανικών Αρχών.
tribune.gr