14.8.17

Νοέμβριο η νέα τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου


Η νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Λευκωσία, σύμφωνα με την αιγυπτιακή ιστοσελίδα Ahram OnLine, η οποία επικαλείται συνέντευξη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιοδικό «Al Ahram Al Arabi».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού των Εξωτερικών στο αιγυπτιακό ΜΜΕ, οι ηγέτες των τριών κρατών θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και την τριμερή συνεργασία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Πρόκειται για την πέμπτη τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Το 2015 οι ηγέτες των τριών χωρών συναντήθηκαν στο Κάιρο, τη Λευκωσία και την Αθήνα και είχαν τέταρτη συνάντηση στο Κάιρο το 2016.
Σε κοινή διακήρυξή τους στην προηγούμενη τριμερή, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία με τακτικές συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών για την ενέργεια, καθώς και των φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με θέματα ενέργειας.
Επίσης εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσα από μια σειρά συμφωνιών σχετικά με την εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.
Επανέλαβαν δε τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους.
Επίσης οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι κατευθυντήριες γραμμές της τριμερούς εταιρικής σχέσης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και για των σκοπών και αρχών που καθιερώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα πάντα με την είδηση της Ahram OnLine, ο Κύπριος υπουργός των Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο περιοδικό, δηλώνει πως η Κύπρος στηρίζει την Αίγυπτο στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και υποστηρίζει τις θέσεις της σε συγκεκριμένα περιφερειακά ζητήματα περιλαμβανομένων των θέσεών της στην κρίση της Συρίας.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»/  infognomon politics