14.8.17

Δώστε τη δέουσα προσοχή σ’ αυτό το άρθρο

Σαββας Καλεντερίδης

Το έχουμε ξαναγράψει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να εντοπίσεις τις αδυναμίες του άλλου, είναι να αναλύσεις αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως αδυναμίες του. Κι αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει τον εαυτό του καλύτερα από τον ίδιον. Για το λόγο αυτό, στο σημερινό μας άρθρο θα περιοριστούμε σε επισημάνσεις για τα προβλήματα που συσσωρεύονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας, που έκανε ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, γενικός διευθυντής της εφημερίδας Yeni Şafak, που ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν.

Ο Καραγκιούλ φέρεται και ως μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν.
Λέει λοιπόν ο Καραγκιούλ στο άρθρο του με τίτλο «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αλλιώς θα κτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο», που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου:
«Ο (κουρδικός) διάδρομος που έχει δημιουργηθεί στα βόρεια της Συρίας, είναι ένα σχέδιο καταστροφής της Τουρκίας. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάδρομος αυτός, από το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο, θα μπει σε εφαρμογή ο χάρτης που ετοίμασαν για την Τουρκία. Μέχρι σήμερα προετοίμασαν αυτόν τον χάρτη, μας τύφλωσαν και μας αποκοίμισαν με το ΙΚ, μετέφεραν εκεί τρομοκράτες και το ΡΚΚ και βήμα-βήμα περικύκλωσαν την Τουρκία. Έκαναν ένα παιχνίδι με το Κομπάνι και μας ξεγέλασαν. Οι ΗΠΑ, ενώ έδωσαν υποσχέσεις στην Τουρκία για την Ιεράπολη, την παρέδωσαν στο ΡΚΚ, όπως και όλες τις άλλες περιοχές του διαδρόμου.
»Η Τουρκία αντέδρασε με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», όμως μας σταμάτησαν εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα παραπέρα. Και τώρα έρχεται η σειρά του Ιντλίμπ, που έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Ετοιμάζονται να κάνουν επιχείρηση εκεί, επειδή την περιοχή την ελέγχει μια οργάνωση που ανήκει στην Αλ Κάιντα. Θα παραδώσουν την περιοχή αυτή στο ΡΚΚ και έτσι θα βγουν οι Κούρδοι στη Μεσόγειο. Και μετά θα μας πουν να φύγουμε από την Αλ Μπαμπ και από την Τζαραμπλούς.
Αν δεν αποτρέψουμε την εφαρμογή των σχεδίων ελέγχου της Ιντλίμπ, θα χάσουμε την Αλ Μπαμπ και την Τζαραμπλούς, που κερδίσαμε με την Ασπίδα του Ευφράτη.
»Όσοι μετέφεραν το ΡΚΚ στις ακτές της Μεσογείου, δεν οδηγούν στο διαμελισμό μόνο τη Συρία, αιχμαλωτίζουν και την Τουρκία, για να εφαρμόσουν και σε μας πιο μετά το ίδιο σενάριο. Είμαστε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όλα αυτά δεν είναι ούτε θέμα τρομοκρατίας, ούτε ποιος θα ελέγξει τη Συρία. Είναι κάτι πιο βαθύ, πώς θα απομονωθεί, πώς θα περικυκλωθεί, για να διαμελιστεί στη συνέχεια η Τουρκία. Όταν ολοκληρωθεί εκείνος ο διάδρομος, η Τουρκία θα αποκοπεί από τον ισλαμικό κόσμο. Θα αποκλειστούμε πρώτα από τον Αραβικό κόσμο και στη συνέχεια και από το Ιράν. Τότε, μια απομονωμένη Τουρκία, θα οδηγηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο διαμελισμό.
Ας θυμηθούμε το χάρτη της Συνθήκης των Σεβρών.
»Αν ολοκληρωθεί το σενάριο του Ιντλίμπ, θα ακολουθήσουν πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που θα εμφανιστεί στον κουρδικό διάδρομο, στα νότια σύνορά μας, θα οδηγήσουν στη χάραξη του νέου χάρτη και το διαμελισμό της Τουρκίας. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τότε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο».
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα όσα αναφέρει ο Καραγκιούλ στο άρθρο του, γιατί η επί λέξει μετάφραση θα απαιτούσε χώρο που δεν έχουμε στη διάθεσή μας. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σκεπτικό του άρθρου το ενστερνίζεται το τουρκικό κράτος και ο ίδιος ο Ερντογάν και με βάση αυτό έχει αρχίσει αφενός μεν η επιχείρηση προετοιμασίας και διαμόρφωσης της τουρκικής κοινής γνώμης και αφετέρου ο επανασχεδιασμός και ο αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Όσον αφορά το πρώτο, ήδη αυτό μετρήθηκε σε δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών PEW, με βάση την οποία το 78% των πολιτών της Τουρκίας θεωρεί ως πρώτη απειλή για τη χώρα τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή. Όσον αφορά το δεύτερο, η Τουρκία έχει κάνει τολμηρά βήματα προς τη Ρωσία, την Κίνα και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που αν δεν την αποκόπτουν, την απομακρύνουν από το ΝΑΤΟ.
Εξελίξεις ενδιαφέρουσες, τι λέτε;

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

http://www.pontos-news.gr/