14.8.17

Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία


Τον τερματισμό της κατοχής και την εγκατάλειψη των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας ζητά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι «μαύρες μνήμες ξυπνά η σημερινή μέρα κατά την οποία ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής που επέφερε σωρεία δεινών στον λαό μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αποσύροντας τα στρατεύματα της από την Κύπρο και τερματίζοντας όλες τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.
«Καλούν, επίσης, την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά οδηγώντας τη διαδικασία σε ναυάγιο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ανεξάρτητο, φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος μέσα στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνδημιουργίας».
Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, είναι έτοιμος να επανέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στα θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικών στρατευμάτων.
Τέλος, ο Κύπριος Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, σε μια ειλικρινή συνεργασία προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας που εδώ και 43 χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονταν στην εξουσία, παραμένει άκαμπτη.
tribune