17.8.17

Ισραηλινή ιστοσελίδα ασκεί έντονη κριτική στην Άγκυρα για το Κυπριακό


Με επικριτικό τρόπο η ισραηλινή ιστοσελίδα «Arutz Sheva» αναφέρεται στους εορτασμούς των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, στις 8 του μηνός, για την 53η επέτειο των βομβαρδισμών από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία της Τηλλυρίας.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας υπογραμμίζει ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο ηγέτης, της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.
Επίσης, αναφέρει πως η στρατιωτική επίθεση το 1964 γιορτάζεται από πολλούς Τουρκοκύπριους και έποικους από την Τουρκία ως η Ημέρα Αντίστασης» και ονομάζουν τα Κόκκινα «Erenkοye», δηλαδή «το χωριό των αγίων του Ισλάμ».
Το δημοσίευμα επικαλείται την αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι «η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνικό νησί» για να καταδείξει την πραγματική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.
«Είναι χρήσιμο και σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε ποτέ “κυπριακό έθνος”, λόγω των διακριτών εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε εθνοτικού λαού που επιπλέον μιλούν διαφορετικές γλώσσες», αναφέρεται στη σελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ποτέ μέχρι την τουρκική εισβολή το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού δεν είχε τουρκική πλειοψηφία. Τόσο το βόρειο όσο και το νότιο μέρος του νησιού ήταν πλειοψηφικό-ελληνικό και πλειοψηφικό-χριστιανικό μέχρι το 1974, λέει η ιστοσελίδα.
Στην πραγματικότητα, προστίθεται, η Κύπρος ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί «εθνική αιτία» για τους Τούρκους από τότε που οι Οθωμανοί εισέβαλαν για πρώτη φορά το 1571.
Οι «εορτασμοί των Τουρκοκυπρίων για τη σκληρή μάχη εναντίον Ελληνοκυπρίων πολιτών έχουν καταστήσει άκυρες όλες τις πρώην δηλώσεις τους ότι υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο νησί και δικαιοσύνη για όλους τους κατοίκους της», τονίζεται. Επισημαίνεται ότι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Arutz Sheva» αποτελεί συνέχεια των επικρίσεων του Ισραήλ κατά του Ερντογάν, οι οποίες παρέπεμπαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
militaire