5.4.17

Ο απόλυτος εκβιασμός από τους δανειστές: «Όλα από την αρχή αν πληρώσετε τη δόση του Ιουλίου με τα τελευταία σας χρήματα»

Οι...ευρωπέη! Juan

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ 

Σε μία άκρως εκβιαστική κίνηση προχωρούν οι δανειστές και ανώτατες πηγές από τις Βρυξέλλες απειλούν ότι: «Από την αρχή θα ξαναγίνουν οι διαπραγματεύσεις αν πληρώσετε τη δόση του Ιουλίου με τα τελευταία σας χρήματα»

«Έτσι κι αλλιώς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης διότι η αβεβαιότητα πλήττει την οικονομία και μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σε μια πιθανή προσπάθεια εύρεσης πόρων από τη κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές του Ιουλίου, θα ήταν καταστροφή οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» αναφέρει η πηγή.
«Αν η κατάσταση στην οικονομία, εξαιτίας των φθορών που της επιφέρει η αβεβαιότητα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, τότε ο σχεδιασμός του προγράμματος δεν θα ισχύει και θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου. Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», είπε.

Με απλά λόγια θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις, όπως αυτές της μελλοντικής ανάπτυξης.

Τέλος ο αξιωματούχος χαρακτήρισε σπέκουλα τη προσπάθεια σύνδεσης της συνεχούς διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Δεν αναμένει μια απόφαση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, καθώς η συζήτηση πλέον έχει γίνει αρκετά πολιτική, με διαφορετικά ανοιχτά θέματα-αγκάθια.

Αναλυτικά, ο αξιωματούχος τόνισε πως το Eurogroup θα διαρκέσει από τις 9 μέχρι τις 12, καθώς είναι ημέρα με μεγάλο φόρτο εργασίας και η συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να χωρέσει σε αυτό το διάστημα.

«Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, αναφορικά με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει μεν σημαντική πρόοδος σε σχέση με ένα μήνα πριν, όμως πιστεύω πως είναι δυνατό και εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση.  Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που θεωρούσα πως είχε κλείσει, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν έχει κλείσει», είπε ο αξιωματούχος.

Χαριτολογώντας ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο «όπου καταγράφουμε την πρόοδο της προόδου».

Συνεπώς τα ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις στο φορολογικό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αγορά ενέργειας μπορούν μεν να κλείσουν άμεσα από τεχνικής άποψης, όμως η συζήτηση πάντως μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έχει γίνει πλέον πολιτική.

Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιοι έρχονται στις Βρυξέλλες, όμως είναι ευπρόσδεκτοι.

Πάντως ο αξιωματούχος θεωρεί μεν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, όμως το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας είναι ευαίσθητο και δεν αποτελεί κάτι το οποίο μπορούν να κλείσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών.

Το ζήτημα του χρονικού προσδιορισμού μιας συμφωνίας είναι επίσης δύσκολο, με τον αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει πως ο «χρόνος είναι προβληματικός» καθώς έχουμε και τις διακοπές του Πάσχα αλλά και τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ, όπου όλοι οι κύριοι παίκτες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα για την Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν θαύματα, καθώς και η χρονική διάρκεια της όλης συνόδου και οι ίδιες οι συναντήσεις των διαφορετικών πλευρών «είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες».