9.4.17

Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Η Κίνα συμφώνησε για την ανάληψη δράσης στην Βόρεια Κορέα»!


ΤΟ USS CARL VINSON ΠΛΕΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

του Πάνου Σπαγόπουλου
Δραματικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στην κορεατική Χερσόνησο μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι η Κίνα δεν έχει αντίρρηση στην ανάληψη στρατιωτικης δράσης κατά της Βόρειας Κορέας!

Την ώρα που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και η ομάδα μάχης του κατευθύνεται στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού για να παράσχει προστασία στην Νότια Κορέα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ότι η Κίνα συμφωνεί με την άποψη της διοίκησης Τραμπ «ότι πρέπει να αναληφθεί δράση» σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Τίλερσον μιλώντας στο CBS και στην εκπομπή “Face the Nation” δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Ντ. Τραμπ και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στο Mar-a-Lago της Φλόριντα «οι δύο άνδρες είχαν εκτεταμένες συζητήσεις γύρω από το θέμα της Βόρειας Κορέας».
 «Ο πρόεδρος Xi αντιλαμβάνεται και νομίζω συμφωνεί πως η κατάσταση στην κορεατική Χερσόνησο έχει ενταθεί ιδιαίτερα και έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου το επίπεδο της απειλής απαιτεί την ανάληψη δράσης», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Τίλερσον.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «υπήρξε συναντίληψη και καμία διαφωνία αναφορικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο».
Μάλιστα αναφερόμενος στο θέμα των βαλλιστικών δοκιμών και πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας είπε πως η κινεζική ηγεσία δεν νομίζει πως είναι χρήσιμο η εμπλοκή σε πολιτικές διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Pyongyang!
«Ελπίζουμε» είπε ακόμη με νόημα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «Ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού με την κινεζική πλευρά προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση στα “μυαλά” της βορειοκορεατικής ηγεσίας. Τότε και σε εκείνο το σημείο ίσως οι συζητήσεις να είναι χρήσιμες.
Αλλά νομίζω ότι υπάρχει κοινή αντίληψη και καμια διαφωνία ως προς το πόσο επικίνδυνη έδει γίνει η κατάσταση στην Βόρεια Κορέα. Και νομίζω πως ακόμη και η Κίνα έει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι αυτό συνιστά απειλή και για τα δικά της συμφέροντα».
Στο μεταξύ η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Carl Vinson διατάχθηκε να κατευθυνθεί βόρεια από την Σιγκαπούρη και να πλεύσει στην κορεατική Χερσόνησο.
«Η αμερικανική Διοίκηση του Ειρηνικού διέταξε το USS Carl Vinson να κατευθυνθεί βόρεια ως ένα μέτρο για να διατηρήσει ετοιμότητα και παρουσία στον Δυτικό Ειρηνικό.
Ο Νο 1 κίνδυνος στην περιοχή συνεχίζει να είναι η Βόρεια Κορέα εξαιτίας της ανευθυνότητας που τη διακρίνει και του αποσταθεροποιητικού ρόλου που έχει μέσω των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και της επιδίωξης κατοχής πυρηνικής όπλων», δήλωσε ο πλοίαρχος Dave Benham εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού σε μια ασυνήθιστα αιχμηρή ανακοίνωση.
Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εάν επιβεβαιωθεί από την πορεία των πραγμάτων αναμένεται να απομονώσει περισσότερο τη Ρωσία στη διεθνή σκακιέρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το  άλλο μέτωπο αυτό της Συρίας.
pronews