1.2.17

Πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάλι πάνω από τα Ιμια αλλά πολύ ψηλά και πολύ μακριά από τα ελληνικά αντιαεροπορικά!


ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

του Πέτρου Αναστασίου
Νέες πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σημειώθηκαν μετά το πρωινό μπαράζ πάνω από τα Ιμια, με ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, πάντα, κοινό σε όλες τις περιπτώσεις: Πέταξαν πολύ ψηλά και πάνω από την ακτίνα δράσης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων της Σάμου, της Καλύμνου και της Κω.

Τα τουρκικά αντιαεροπορικά πέταξαν λίγο μετά τις 09.00 το πρωί στα 23.000 πόδια, δηλαδή κοντά στα οκτώ χιλιόμετρα και δεν έγιναν καν αντιληπτά από το μάτι, στα παραπλέοντα σκάφη του ΠΟλεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής στα Ιμια.
Η χθεσινή κίνηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου να ζητήσει εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων, πρέπει να θορύβησε την Αγκυρα και να άλλαξε το "ποιοτικό" επίπεδο των προκλήσεων της, αφού προβλέπεται κατάρριψη οποιουδήποτε εχθρικού αεροσκάφους πετάξει επάνω από ελληνικό έδαφος εντός της ακτίνας δράσης τους.
Τα SHORADS SA-8B (OSA II) και τα V/SHORADS, ASRAD με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι μονάδες της Εθνοφρουράς στα συγκεκριμένα νησιά, είδαν, αλλά λόγω μεγάλου ύψους πτήσης και μεγάλης απόστασης, δεν μπόρεσαν να εγκλωβίσουν τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία εξ αυτού του λόγου, προτίμησαν την ασφάλεια του μεγάλου ύψους.
Τα ελληνικά μαχητικά που ήταν σε rediness έτσι ή αλλιώς, λόγω των ελάχιστων δευτερολέπτων που κράτησε η τουρκική κίνηση δεν πρόλαβαν καν να πλησιάσουν.
Πάντως, εκτός από την Δύναμη "Δ" και όλες οι μονάδες της Εθνοφυλακής της περιοχής των Δωδεκανήσων έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.
Λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε ρίψη στεφάνου σε νέες επιθετικές δηλώσεις προχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
 
«Δεν αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους» στο Αιγαίο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» και τονίζοντας πως «οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν θα το επιτρέψουν». 
 
«Οι βραχονησίδες "Καρντάκ" (σσ όπως οι Τούρκοι αποκαλούν τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», ήταν η δήλωση του Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αναντολού.
 
Άμεσα, οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλους όπως αυτόν της εφημερίδας Σαμπάχ, που στην ιστοσελίδα της γράφει: «Η κυβέρνηση "εξηγεί" τα Ίμια».