1.2.17

Eικόνες από το «Star Wars»: Τα όρια της φαντασίας αγγίζει το κράνος των πιλότων των F-35


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Κράνος φτιαγμένο από το «Star Wars» δείχνει να είναι αυτό που θα φορέσουν οι πιλότοι των F-35 ένα προηγμένο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που αφορά και την Ελλάδα αφού εκτός απροόπτου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το παραλλάβει η τουρκική Αεροπορία και θα πετάει ανενόχλητο (αφού δεν θα το βλέπουν τα ραντάρ της ΠΑ) πάνω από το Αιγαίο.
Έχουν ξοδευθεί 391 δις δολάρια και ακόμα το F-35 Lightning II εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λογισμικού του και στο εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα logistics του αλλά οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα η Lockheed Martin δείχνουν ένα κράνος βγαλμένο από ταινίες επιστημονικής φαντασίας


Σύμφωνα με την Lockheed Martin, κάθε πιλότος του F-35 φοράει το Generation III κράνος σε κάθε άσκηση και επιχειρησιακή αποστολή.

Το Σύστημα Κατανεμημένου Διαφράγματος του F-35 (Distributed Aperture System (DAS)), δίνει τη δυνατότητα στους πιλότους να «βλέπουν μέσα» στην άτρακτο των μαχητικών χάρη σε έξι υπέρυθρες κάμερες που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το αεροσκάφος.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, το κράνος δίνει στους πιλότους την ικανότητα νυκτερινής όρασης μέσω της ενσωματωμένης κάμερας.
Όμως ήδη έχουν προκύψει οι πρώτες επικρίσεις καθώ ενώ δείχνει πολύ όμορφο και τεχνολογικά προηγμένο δημιουργεί προβλήματα στο Ναυτικό και στους Πεζοναύτες καθώς οι πιλότοι ανακάλυψαν ότι η «συμβολογία» πάνω στο κράνος ήταν τόσο φωτεινή αποσπούσε την προσοχή κατά την προσγείωση την νύκτα. Ήδη οι τεχνικοί εργάζονται για να το λύσουν αυτό.
First_female_F-35_pilot_begins_training
Η Christine Mau, υποδιοικήτρια του 33rd Operations Group , τοποθετεί το κράνος του F-35 πριν την πρώτη πτήση της στην βάση Eglin στην Florida το 2015. Ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε με F-35
pronews