1.2.17

Στρώνεται σκηνικό για Λεπέν στη Γαλλία: Ο Φ.Φιγιόν χάνει - Θα αντιμετωπίσει τον σοσιαλιστή Μακρόν;


ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η μόνη ελπίδα για την «σκληρή» δεξιά Μ.Λεπέν για να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι να έχει απέναντί της τον φίλο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, σοσιαλιστή Μ.Μακρόν που υποτίθεται ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος

Ο Μ.Μακρόν είναι ένα κλασσικό πολιτικό κόλπο των Σοσιαλιστών που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πολιτική ιστορία και κάποιες φορές πιάνει διότι ο κόσμος είναι ανεκπαίδευτος  πολιτικά για να το καταλάβει:
Έχει κατέβει ως υποτιθέμενος ανεξάρτητος για να τραβήξουν οι Σοσιαλιστές πάνω τους όλη την δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών. Μην γελιόμαστε όμως, ο Μακρόν είναι και αυτός σοσιαλιστής και ο δεξιός Γάλλος πολίτης το γνωρίζει αυτό.
Εάν η Μ.Λεπέν έχει απέναντί της τον Φ.Φιγιόν είναι σίγουρο ότι θα χάσει γιατί και οι δύο ψηφίζονται από την ίδια «δεξαμενή» και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει κρατήσει κριτική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Αν περάσει στον β' γύρο όχι μόνο θα πάρει δεξιούς ψήφους αλλά θα πάρει και ψήφους από το χώρο των Σοσιαλιστών που δεν θέλουν να δουν την Μ.Λεπένε πρόεδρο.
Ο Μ.Μακρόν είναι η μόνη περίπτωση για την Μ.Λεπέν να κερδίσει στο β' γύρο κι ας τον προωθεί το Σύστημα και ας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (το Brexit και η νίκη Τραμπ που πονέσανε πάρα πολύ το Παγκόσμιο Σύστημα έδειξαν πόσο αξιόπιστες είναι) ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος θα κερδίσει ακόμα πιο άνετα από ότι θα κέρδιζε ο Φ.Φιγιόν!
Η δυσαρέσκεια για τους Σοσιαλιστές είναι τόσο μεγάλη που δεν θεωρείται πιθανό ένας δεξιός ψηφοφόρος να δώσει την ψήφο του σε έναν υποψήφιό τους που προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο.
Έτσι προκύπτει το ερώτημα πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κανείς την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe.
Σύμφωνα με την έρευνα, στον β' γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατούσε της Μαρίν Λεπέν με 65% των ψήφων, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα επικρατούσε με 59% της δεξιάς υποψήφιας.
 
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου (χθες και προχθές δηλαδή) και αποτυπώνει μια σημαντική αύξηση στην πρόθεση ψήφου για τον Μακρόν, αλλά και λίγο μικρότερη για τη Λεπέν, με τον Φιγιόν (που ήταν πρώτος την προηγούμενη εβδομάδα) να μην καταφέρνει να περάσει καν στον β' γύρο. 
 
Σύμφωνα με τα δύο σενάρια, στον α' γύρο ο Μακρόν συγκεντρώνει ένα ποσοστό 22-23%, με τη Λεπέν να βρίσκεται στο 26-27%. Αντίθετα, ο Φιγιόν μένει εκτός καθώς το ποσοστό έχει πέσει κατά 5 με 6 μονάδες, και συγκεκριμένα στο 19-20%. Βέβαια, η δημοσκόπηση έγινε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη σύζυγο του Φιγιόν.
 
Ετσι λοιπόν, ο Μακρόν θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Λεπέν στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου. Εκεί όμως τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά απ'οτι λέει η δημοσκόπηση.
 
Ακομα και η εμφάνιση του «σκανδάλου» του Φ.Φιγίον για την γυναίκα του και το γιο του στη συγκερκιμένη χρονική συγκυρία και όχι νωρίτερα προκαλεί ερωτήματα.Έμοιαζε σαν να περίμενε το Σύστημα να δει ποια στάση θα είχε απέναντι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες και φυσικά απέναντι στην Μόσχα και τον Ντόναλντ Τραμπ.
 
Όταν αυτή φάνηκε τότε «ξεφύτρωσε» και το σκάνδαλο. 
 
Σημειώνεται ότι ο Ν.Τραμπ δεν έχει σε καμία εκτίμηση τον Μ.Μακρόν όπως ακριβώς δεν έχει και για την Α.Μέρκελ.
 
.