3.1.17

Ο Ν.Τραμπ το «τραβάει» με την Κίνα - Καταγγέλλει ότι δεν βοηθά στον έλεγχο της Β.Κορέας


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Της Χριστίνας Φλάσκου
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οξύνει την κριτική προς την Κίνα, καθώς με αφορμή την απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα προχωρήσει σε δοκιμή εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει και τις ΗΠΑ, την κατηγόρησε ότι δεν βοηθά στον έλεγχο της Βόρειας Κορέας.   

Ταυτόχρονα, τραβώντας κι άλλο το σχοινί,  ανήρτησε tweet επισημαίνοντας ότι «η Κίνα έχει βγάλει τεράστια ποσά χρημάτων και πλούτη από τις ΗΠΑ με εντελώς μονόπλευρο εμπόριο, αλλά δεν βοηθά με τη Βόρεια Κορέα. Ωραία!»
Αναφερόμενος δε στις προθέσεις της Βόρειας Κορέας τόνισε ότι «η Βόρεια Κορέα μόλις δήλωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου που μπορεί να φθάσει μέρη τις ΗΠΑ. Αυτό δεν θα συμβεί!»
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε δηλώσει την Κυριακή (1/1) ότι η απομονωμένη χώρα με την πυρηνική ικανότητα είναι σχεδόν έτοιμη να κάνει δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Επισημαίνεται ότι η Βόρεα Κορέα προέβη σε δύο πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευση αριθμού πυραύλων κατά το 2016 στην προσπάθεια να επιτύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ικανών να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την telegraph, υπήρξε μια σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των κινεζικών ΜΜΕ στο tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι τέτοιες δηλώσεις προάγουν ανεύθυνες πολιτικές, ενώ παράλληλα συντηρούν τις ανησυχίες κάποιων Αμερικανών που κατηγορούν την Κίνα αντί να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό.
Συνεχίζοντας η Telegraph υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο και σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, ώστε με τη σειρά της να επηρεάσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ ταυτόχρονα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συναντηθεί και με τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Σημαντικό επίσης για τις σχέσεις Τραμπ - Κίνας είναι και το  συμβάν με το τηλεφώνημα που δέχθηκε τον περασμένο μήνα από την Ταϊβανέζα ηγέτιδα, Tsai Ing-wen, θέτοντας σε αμφισβήτηση την έως τώρα στάση των ΗΠΑ για «πολιτική μιας ενιαίας Κίνας».
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με το περιστατικό αρπαγής αμερικανικού υποβρυχίου drone από τους Κινέζους στη Νότια Κινεζική θάλασσα.