3.1.17

Καινούργια ψέματα Κρήτης

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Τελικά με τον κ. Τσίπρα τα ψέματα δεν τελειώνουν ποτέ.
Παρακολουθώντας τον στην πρόσφατη περιοδεία του στην Κρήτη, ήταν αδύνατον να μην θυμηθούμε όσα έλεγε στο Ηράκλειο και στα Χανιά και στο Λασίθι κατά τις εκεί επισκέψεις του το 2014:
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».


«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-23 Μαΐου 2014, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης για τις ευρωεκλογές: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος». Τότε ήταν που είπε πως «η λαϊκή θέληση θα ξεσπάσει την Κυριακή σαν θύελλα και θα σαρώσει τα μνημόνια, τους μεταπράτες της πατρίδας και τους εντολοδόχους τους, της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε». Τότε υποσχέθηκε: «Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει». Και βέβαια: «Είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα χορέψουμε μαζί το καλύτερο πεντοζάλι».
-23 Απριλίου 2014, Τσίπρας στα Χανιά για το κοινωνικό μέρισμα που διένειμε η τότε κυβέρνηση: «Τη διανομή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους ενός ποσού φιλανθρωπίας για να πειστούν να πειθαρχήσουν στις εντολές του άξονα».
Κατά την πρόσφατη πρωθυπουργική πια επίσκεψή του στην Κρήτη, βέβαια, δεν μίλησε για νταούλια, λύρες και πεντοζάλη, ούτε αποκάλεσε «φιλανθρωπία» το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, αντίθετα αναφέρθηκε και πάλι σε… 13η σύνταξη! (επί του θέματος, την προηγουμένη, 19 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε μιλήσει για «εφάπαξ επίδομα το οποίο λέμε (!) ότι αποτελεί 13η σύνταξη για το 2016).
Αλλά και πάλι γέμισε τον κόσμο ψέματα. Και τα είπε φορώντας στους ώμους του ένα κρητικό σαρίκι.
Έτσι, από την Κρήτη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για… αύξηση των εξαγωγών κατά 12% το 2015 «και αντίστοιχες ενδείξεις έχουμε και για το πρώτο εξάμηνο του 2016»!
Συγγνώμη, αλλά πού τα βρήκε αυτά τα νούμερα αν όχι στο απύθμενο πηγάδι με τα ψέματα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;
Γιατί αυτά τα νούμερα απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Και επιπλέον, καλό θα ήταν να γνωρίζει κάποιος που παριστάνει τον πρωθυπουργό ότι πλέον δεν μιλάμε για ενδείξεις, αλλά για… αποδείξεις! Για συγκεκριμένα και ανακοινωμένα νούμερα.
Ως προς το 2015: Στις 6 Νοεμβρίου 2015 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Και ότι στο ενιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 είχαμε μείωση 4,4%. Και στις 27 Νοεμβρίου 2015, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2014.
Την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2015), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοίνωσε ότι λόγω της επιβολής των capital controls η χρόνια όσον αφορά στις εξαγωγές έκλεισε με απώλειες πάνω από 5%. Όπως ανακοινώθηκε, στο 11μηνο του 2015 η πτώση ήταν 5,5% σε σχέση με το 11μηνο του 2014.  Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 9,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014.
Επομένως, το νούμερο (αύξηση 12%) στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας από την Κρήτη αποτελεί μια καθαρή φαντασιοπληξία, ένα ακόμη ψέμα.
Και το ψέμα συνεχίστηκε και για το 2016. Ο κ. Τσίπρας ότι έχει ενθαρρυντικές ενδείξεις για το… πρώτο εξάμηνο! Θεωρεί δηλαδή ότι ήταν δυνατόν να βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς και να μην ξέρουμε τι έχει ακριβώς συμβεί στο πρώτο εξάμηνό της!
Αλλά στις 9 Δεκεμβρίου 2016, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοίνωσε τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας όχι για το εξάμηνο του κ. Τσίπρα, αλλά για το ενιάμηνο! Και ανακοίνωσε υποχώρηση 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο ενιάμηνο του 2015. Δηλαδή πιο κάτω από την πτώση που είχαν προκαλέσει τα capital controls το 2015!
Άλλωστε, ήδη από τις 15 Νοεμβρίου 2016, η Eurostat είχε ανακοινώσει μείωση εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) στο ενιάμηνο κατά 3,6%, ενώ όσον αφορά στην εξαγωγική επίδοση (δηλαδή εξαγωγές αγαθών επί του ΑΕΠ), υπολογίστηκε σε 14,2% έναντι 14,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Δηλαδή είχαμε περαιτέρω μείωση έναντι του 2015 των capital controls. Και βέβαια, η Ελλάδα βρέθηκε στην 20ή θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε για το 2016 μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά 13,1% και μείωση των εξαγωγών προς την Αίγυπτο κατά 32,8% στο επτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου 2016.
Στις 7 Οκτωβρίου 2016 (κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός) η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε περαιτέρω άνοδο 11,6% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Αύγουστο, καθώς υπήρξε αύξηση των εισαγωγών (4,1%) και μείωση (0,1%) των εξαγωγών. Στο τέλος του 8μήνου, το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί κατά 10%. Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 6,3%, σε σχέση με ο αντίστοιχο διάστημα του 2015! Δηλαδή, και πάλι χειρότερα από το καταστροφικό 2015.
Το καταπληκτικό είναι πως ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τους φανταστικούς αριθμούς του ευρισκόμενος στην Κρήτη, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, στις 16 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, οι κρητικές εξαγωγές παρουσίασαν υποχώρηση κατά το ενιάμηνο του 2016. Για τις κρητικές εξαγωγές το ενιάμηνο έκλεισε με πτώση της τάξης του 11% (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 των capital controls για να μην ξεχνιόμαστε). Μάλιστα, όσον αφορά ειδικά στο πρώτο εξάμηνο (για το οποίο ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει θετικές ενδείξεις) η μείωση των εξαγωγών άγγιξε σχεδόν το 13% (12,88%), φτάνοντας τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι των 295 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.
Αυτό ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Σεπτεμβρίου 2016: Μείωση 13%!
Επομένως, για τον κ. Τσίπρα τα ψέματα δεν τελειώνουν ποτέ!