15.12.16

Παρέμβαση Φ.Ολάντ υπέρ της Ελλάδας: «Δεν μπορεί να δώσει άλλα - Πρέπει να σώσουμε και την Ελλάδα και την ΕΕ» (upd)


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Εσπασε το μέτωπο που επιχειρούσε να στήσει το ΔΝΤ με τους κληρούς των Βρυξελλών κατά της Ελλάδας: Αλληλεγγύη στις ελληνικές θέσεις δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε πως υποστηρίζει τις αποφάσεις του Eurogroup και πως «δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση να κάνει η Ελλάδα περισσότερες προσπάθειες ή να τους αποτρέψουν να πάρουν κάποιες αποφάσεις».   

 «Πρέπει να βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας στις Βρυξέλλες», συμπλήρωσε ο Γάλλος Πρόεδρος κτυπώντας το καμπανάκι για πιθανή διάλυση της ΕΕ και  τασσόμενος υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και επίτευξης μίας λύσης για το χρέος η οποία «θα οδηγήσει στην επιστροφή της σταθερότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».   
 
Ετσι, μετά τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μάρτιν Σουλτς  και ο Γάλλος πρόεδρος, με ασύγκριτα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, λαμβάνει θέση υπέρ της Ελλάδας!
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση λόγω παροχών του Αλέξη Τσίπρας δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει εσωτερική σύγκρουση και όχι κοινό μέτωπο κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε κίνδνο όλη η Ευρώπη.
Η δήλωση ήρθε λιγο μετά το άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ενώ ταυτόχρονα ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί και το Βερολίνο λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα.
Ο Μ.Σουλτς τόνισε, ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.