21.12.16

Το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία


Η οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (γνωστή μέχρι σχετικά πρόσφατα ως Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ.
Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη μέσω κειμένου που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως τα άτομα που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση ανέρχονται πλέον στα 13. Οι συλλήψεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας, καθώς και στις επαρχίες της Σμύρνης και του Αϊντίν, μετέδωσε το NTV, επικαλούμενο την αστυνομία.
Προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για σύλληψη έξι συγγενών του δράστη. Κάποιοι εξ αυτών φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως διοργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.
Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στο έτος, οι αρχηγοί του Μετώπου αλ Νόσρα αποφάσισαν να αποσχιστούν από την αλ Κάιντα (με τη συναίνεσή της) και να αλλάξουν το όνομα της οργάνωσης.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ανακοίνωσε την απόσχιση (σε καλό κλίμα με την αλ Κάιντα) στις 28 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση δεν θα συνδέεται με ξένους φορείς. Όπως είπε, το νέο όνομα της οργάνωσης θα ήταν Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (Μέτωπο για την Κατάκτηση της Συρίας).

.huffingtonpost.