2.11.16

Ν.Κοτζιάς: «Τα σύνορα της ελληνικής καρδιάς φτάνουν μέχρι την Ινδία» - Απάντηση στο Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ενώπιον του Σ.Λαβρόφ!


ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
«Τα σύνορα της ελληνικής καρδιάς φτάνουν μέχρι την Ινδία» δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του Σ.Λαβρόφ, απαντώντας έτσι στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν στην δήλωσή του δήλωσή του υπονοούσε ότι τα τουρκικά σύνορα φτάνουν μέχρι... την Θεσσαλονίκη προς δυσμάς!

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε έτσι το όριο της "ελληνικής καρδιάς" με βάση τις κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια τόσο προωθημένη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και μάλιστα έχοντας στο πλευρό της την Ρωσία, την οποία εκπροσωπούσε ο Σ.Λαβρόφ.
Η δήλωση έγινε μετά την τοποθέτηση του Σ.Λαβρόφ στην ερώτηση που του έγινε για την Συνθήκη της Λωζάνης και τις δηλώσεις αναθεώρησης του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ο Σ.Λαβρόφ απάντησε ότι "Ολες οι Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα απ'ολους. Γι αυτό υπογράφονται, για να τηρούνται". Τότε έλαβε τον λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να δηλώσει ότι «τα σύνορα της καρδιάς μας φτάνουν μέχρι την Ινδία»και συνέχισε λέγοντας «βέβαια άλλο τα σύνορα της καρδιάς και άλλο τα σύνορα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες»
Και συνέχισε χάριν αστεϊσμού: «Κάποιος μπορεί να ερωτευθεί μια κοπέλα στην Χαβάη αυτό δεν σημαίνει ότι τα σύονρά θα φτάσουν μέχρι εκεί»
Αίσθηση όμως προκάλεσε και η επόμενη δήλωση του Ν.Κοτζιά για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και την θέση της Ελλάδας.
«Το θεμέλιο είναι ότι πρέπει να βρούμε δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και για αυτό προτείναμε να ενεργοποιηθεί ξανα το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης των δύο πλευρών πρέπει να είναι ανοιχτά.
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν τέτοιο οργανισμό όσον αφορά τις προτεραιότητες. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΝΑΤΟ που βίωσαν τον ρωσικό στρατό μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δύναμη κατοχής και άλλοι που αντιλήφθηκαν την πορεία του ρωσικού στρατού ως απελευθερωτικού.
 
Έχουμε διαφορετική ιστορική ανάμνηση και ερμηνεία μέσα στο ΝΑΤΟ.
 
Υπάρχουν δυνάμεις που εκφράζουν μια αμφιβολία για το αν πρέπει στο ΝΑΤΟ να έχει θέση η Ρωσία. Πιστεύω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, το ίδιο δείχνει και η αμερικανική πλευρά.
 
Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν συνεννόηση με Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Πιο πριν με δηλώσεις που αποδεικνύουν τα αισθήματα φιλίας και αγάπης μεταξύ των δυο λαών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ, εγκαινίασαν σήμερα την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. 
Τους υπουργούς υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο ελληνικό μουσείο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση εξαιρετική και τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική. 
 
«Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Η βυζαντινή ιστορία είναι ο τόπος της κοινής αγάπης Ρωσίας και Ελλάδας. Ο γάμος με βυζαντινή πριγκίπισσα και η θεωρία ότι η Μόσχα είναι η 4η Ρώμη, η συνέχεια του Βυζαντίου, συνδέει τις δύο χώρες με αγάπη και κατάνυξη απέναντι σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο που η Δύση μέχρι πρόσφατα αγνοούσε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.
 
«Η εμπέδωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας βασίζεται στη βαθιά πνευματική και πολιτισμική συγγένεια των λαών μας. Κι αυτή είναι η καλύτερη βάση για την ανάπτυξη μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση αυτή σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους ξένους. Με την ευκαιρία, δε, τόνισε ότι φέτος αναμένεται ρεκόρ άφιξης Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.
 
Στην έκθεση η οποία σχεδιάστηκε μουσειολογικά από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτίθενται δεκάδες αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τον 20ό αιώνα. Η διάρκειά της θα είναι ως τις 26 Φεβρουαρίου 2017 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.