2.11.16

Ο Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα - Παρέμβαση της Ρωσίας για όλα: Κύπρος, ενεργειακά, Συρία


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Α.ΤΣΙΠΡΑ 

Εκτενώς για Συριακό, Κυπριακό και ενεργειακό μίλησε ο ο ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ τονίζοντας την παρέμβαση της Ρωσίας για όλα τα θέματα κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ για το Κυπριακό είπε ότι «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».
 
Αναφερόμενος στις ελληνικές διαπιστώσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε» δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» 
 
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ελλάδας «για τη στήριξη προς τη λύση που θεωρούμε επιβεβλημένη»
 
«Η λύση που η Ελλάδα και Κύπρος προτείνουν είναι μια λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε τις εγγυήσεις και την παρουσία του στρατού κατοχής».
 
«Στηρίζοντας αυτή τη λύση από την πλευρά της Ρωσίας θέλω να είστε βέβαιος ότι στηρίζετε μια λύση που στηρίζει την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Συριακό κατηγορώντας επί της ουσίας τις ΗΠΑ για το «τέλμα» στο οποίο έχει περιέλθει αφού «πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ προς την πολιτική διευθέτηση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ασφαλείας γιατί μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς Άσαντ».
 
«Αν τα ψηφίσματα υλοποιούνταν τίμια θα είχε σημειωθεί πρόοδος»
 
Είναι σαφές ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ για άμεση διασύνδεση και μερικό έλεγχο των ισλαμιστών τουλάχιστον όσον οι Τούρκοι τους επιτρέπουν να έχουν όταν δεν αντίκειται στα δικά τους συμφέροντα.
 
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».
 
«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» 
 
«Το  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει πολιτικές διαπραγμάτευσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, προβλέπει ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
 
Εν τέλει αναφέρθηκε στο ενεργειακό σε ότι αφορά τον Greek Stream ως συνέχεια του Turkish Stream κατά την συνάντηση που είχε αμέσως μετά με τον Α.Τσίπρα στον οποίο επισήμανε τις καλές προοπτικές που υπάρχουν για τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.
 
Ο Σ.Λαβρόφ αναφέρθηκε στο διμερές εμπόριο των δύο χωρών που αντιμετωπίζει προβλήμετα εξωγενών παραγόντων και συγκεκριμένα λόγω της αδιαλλαξίας της ΕΕ και στις προσπάθειες της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που συζητά τρόπους για να ξεπεραστούν αυτά και να αυξηθεί η ποσότητα των συναλλαγών.
 
Για το Κυπριακό δήλωσε πάλι την προσήλωση της Ρωσίας στους Διεθνείς Θεσμούς:
 
 «Το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές τις απαραίτητες για το Κυπριακό και ενάντια στην επανεξετάση αυτών των αρχών και τη διερμηνεία τους να δοθούν τεχνητές προθεσμίες της επίλυσης του Κυπριακού» 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις στενές σχέσεις Ρωσίας Ελλάδας και είναι αναγκαίες οι στενές σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής κοινότητας αν θέλουμε να προχωρήσουμε τις συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας. Αυτές τις ημέρες μας αφορά το ζήτημα μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό που δεν θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της παραμονής των στρατευμάτων κατοχής στο νησί»  
 
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές και οι λύσεις αυτές θα έρθουν μόνο από κοινό διάλογο. Θεωρώ ότι και τα επόμενα έτη να είναι έτη στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.