15.11.16

Air Force One: Αυτό είναι το αεροπλάνο-σύμβολο της Αμερικανικής Προεδρίας που προσγειώνεται σε λίγες ώρες στο «Ελ.Βενιζέλος» (φωτό, βίντεο)


ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΑΡΥ ΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΕΣΕΙΣ! 

🔻Το Air Force One, που προσγειώνεται σε λίγες ώρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (εκτιμάται περί τις 11:00) είναι το αεροπλάνο-σύμβολο της αμερικανικής προεδρίας και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο αεροσκάφος παγκοσμίως. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικά αεροσκάφη, που βασίζονται πάνω στο σκαρί του Boeing 747-200B με κωδικούς στις ουρές τους 28000 και 29000.

Με την ικανότητα να μπορεί να ανεφοδιάζεται εναέρια μπορεί να μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε οποιονδήποτε σημείο στον κόσμο μαζί με 100 άτομα συνοδεία. Το Air Force One θα προσγειωθεί και πάλι στην Αθήνα μετά από 17 χρόνια μεταφέροντας αυτή τη φορά των Μπάρακ Ομπάμα, αν και δύο περίπου μήνες πριν την... αποστρατεία του.
Το εν λόγω αεροσκάφος θεωρείται το ασφαλέστερο αεροπλάνο του κόσμου με μήκος 70 μέτρα ύψος 20 και άνοιγμα φτερών 60. H είσοδος του Προέδρου γίνεται πάντα από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, καθώς το δωμάτιο του βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πιλοτήριο. Αμέσως μετά βρίσκεται το λεγόμενο ιπτάμενο οβάλ γραφείο που στην μοκέτα του υπάρχουν αστέρια που παραπέμπουν στην αμερικανική σημαία.
Διαθέτει χειρουργείο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δωμάτιο του Αμερικανού Προέδρου, ενώ σε αρκετά σημεία του αεροσκάφους υπάρχουν διάφορα ιατρικά εξαρτήματα. Στην μέση του έχει δημιουργηθεί η αίθουσα συσκέψεων που χρησιμοποιείται και για εστιατόριο.
Το Air Force One διαθέτει επίσης βαρύ οπλισμό, έτσι ώστε να προστατέψει τον πλανητάρχη αν χρειαστεί! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους επιβιβάστηκε στο Air Force One και παρέμεινε στον αέρα για περισσότερα από δύο 24ωρα, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες είχαν εκφράσει τον φόβο ότι ίσως γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.
Το Boeing 747 διαθέτει και ένα κέντρο καμερών που παρακολουθούν κάθε σημείο του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Χαρακτηριστικές είναι οι κάμερες στα φτερά του αεροσκάφους.
Το ειδικά διαμορφωμένο 757-200 διαθέτει όλες τις ανέσεις, προσφέροντας στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται στα σαλόνια και τις σουίτες κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου.
Τα δυο αεροσκάφη κατασκευάστηκαν το 1986 και ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε όποιο από τα δύο αεροσκάφη, αυτό λαμβάνει το χαρακτηριστικό κλήσης Air Force One, με το οποίο έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν.
Έχει αυτονομία 6.800 ναυτικά μίλια και μπορεί να ανεφοδιαστεί στον αέρα και το καθένα από τα δύο έχει κοστίσει 325 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος πτήσης τους ανέρχεται στα 179.750 δολάρια ανά ώρα, όταν το ωριαίο κόστος λειτουργίας ενός τυπικού Boeing 757-200 υπολογίζεται στα 8.383 δολάρια.
Ο εξοπλισμός του «Air Force One»
Εξοπλισμένο δωμάτιο που μπορεί να λειτουργήσει και σαν χειρουργεί, ενώ υπάρχει πάντα κατά τη διάρκεια της πτήσης ένας γιατρός.
Δύο κουζίνες όπου μπορεί να προετοιμαστεί φαγητό για 100 ανθρώπους.
Μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων που μετατρέπεται σε... τραπεζαρία.
Το αεροσκάφος μπορεί να ανεφοδιαστεί ενώ είναι στον αέρα.
Διαθέτει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Προέδρου περιλαμβάνουν κρεβατοκάμαρα, μπάνιο, γυμναστήριο και γραφείο.
Η ιστορία του Air Force One
Ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που χρησιμοποίησε το Air Force One ήταν ο Τζον Κένεντι το 1962, ωστόσο τα σημερινά αεροσκάφη κατασκευάσθηκαν επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν και παραδόθηκαν το 1990, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Πάντως η πρώτη προεδρική πτήση με αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο έγινε για τον Πρόεδρο Ρούζβελτ, με κωδικό «ιερή αγελάδα», το 1945.
Χτίζεται νέο αεροσκάφος
Αξιοποιώντας τον σκελετό του Boeing 747-8 το νέο προεδρικό αεροσκάφος θα είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο, ικανό να πετάει πιο μακριά, και τεχνολογικά πιο προηγμένο από το σημερινό 747-200Β. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το νέο προεδρικό αεροσκάφος δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2023, ενώ το κόστος του θα είναι ανάλογο των προσδοκιών. Η αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη ζητήσει 102 εκατομμύρια δολάρια για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους, καθώς και 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς να έχει υπολογίσει ενδεχόμενες υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού.

pronews