15.11.16

Σε ετοιμότητα άμεσης απογείωσης 2 Mirage 2000-5 και 2 F-16 για την επίσκεψη Ομπάμα - Ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα - Ένα ΑΣΕΠΕ διαρκώς στον αέρα


ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΣΤΟ AIR FORCE ONE 

Οι Αμερικανοί δεν θέλησαν να συνοδεύσουν μαχητικά αεροσκάφη το Air Force One όταν αυτό μπει στο FIR Αθηνών, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις (τελευταία φορά έγινε κατά την επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Ελλάδα), αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς δεν θέλησαν και αυστηρά μέτρα επιτήρησης και ασφαλείας στον εθνικό εναέριο χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν τα αντιαεροπορικά συστήματα τέθηκαν σε ετοιμότητα, όπως επίσης σε επιφυλακή για άμεση απογείωση μπήκαν και δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών, ένα Mirage 2000-5 και ένα F-16 block 52.
Το «ιπτάμενο ραντάρ» Erieye (ΑΣΕΠΕ) θα βρίσκεται στον αέρα μία τουλάχιστον ώρα πριν μπει το Air Force One στο FIR Αθηνών και μία ώρα μετά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτό θα συμβεί τόσο σήμερα όσο και κατά την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική Αεροπορία τα δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Εκεί έχουν μετασταθμεύσει και τα δύο F-16 και αν παραστεί ανάγκη θα απογειωθούν με τα Mirage 2000-5 για να παράσχουν προστασία στο Air Force One ή για οτιδήποτε άλλο (μήν ξεχνάμε πώς υπάρχει και η Renegate απειλή).
Το γεγονός ότι δεν θα συνοδεύουν μαχητικά και δεν θα κάνουν διέλευση πάνω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν το αεροσκάφος του Αμερικανού Προέδρου προσγειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές της ΠΑ έχει να κάνει για καθαρά λόγους ασφαλείας, αφού το Air Force One διαθέτει ότι απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσει μία απειλή και συνήθως τίποτα δεν το πλησιάζει σε απόσταση 20 μιλίων παρά μόνο αμερικανικά αεροσκάφη.
Πέραν επίσης των 4 μαχητικών έχει τεθεί σε ετοιμότητα όλη η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας και ιδίως τα αμερικανικά αντιαεροπορικά Patriot PAC-2 που είναι εγκατεστημένα στη Σκύρο και τα μεσαίου βεληνεκούς Hawk που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς και είναι ανεπτυγμένα εντός και πέριξ της Αττικής. Οι Αμερικανοί θέλουν ο ουρανός να είναι «καθαρός» όταν θα προσεγγίζει το Air Force One την Αττική και να έχουν εικόνα real time για το τι πετάει στον εθνικό εναέριο χώρο.
Όσον αφορά στη θάλασσα πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πώς δεν υπάρχει εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα του Αστέρα της Βουλιαγμένης όπου θα καταλύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η συνοδεία του.
Το δίχτυ ασφαλείας στην περιοχή έχουν απλώσει το Λιμενικό Σώμα και ειδικά η ΜΥΑ, μαζί με Αμερικανούς Seals που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα τα τελευταία 24ώρα για το λόγο αυτό.
Μην ξεχνάμε επίσης πώς στη Δραπετσώνα έχει δέσει και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα. Κι αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα.
Το εν λόγω σκάφος που ονομάζεται και «καταστροφέας» ναυπηγήθηκε το 1993 στα ναυπηγεία του Μπαθ και το 1994 δόθηκε στην υπηρεσία του Αμερικανικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα από τα ικανότερα σκάφη, ενώ διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.