28.9.16

Ν.Ξυδάκης: «Η κατάσταση στα νησιά με τους μετανάστες μπορεί να εκτραπεί εντελώς»


«ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 1-2 ΕΚΑΤ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
 

Στην ομολογία ότι η κατάσταση στα νησιά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μπορεί να φύγει εκτός ελέγχου προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πώς οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν απαντούν καν στα αιτήματα της Ελλάδας να υποδεχθούν πρόσφυγες. Προχώρησε επίσης στην συγκλονιστική δήλωση πώς, αν εφαρμοστεί το Δουβλίνο, κάτι που επισήμανε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα πλημμυρίσει με 1 έως 2 εκατομμύρια μετανάστες.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος είναι και αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέφερε πώς “θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους”.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους και ενώ υποστήριξε πώς “θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας” ανέφερε ο κ. Ξυδάκης στη γερμανική εφημερίδα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Επιπροσθέτως έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και “η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε” συμπλήρωσε.
Επέκρινε μάλιστα την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία.
Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα” τόνισε ο κ. Ξυδάκης και υπογράμμισε:Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας. Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες”.