28.9.16

Έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός - Δυσαρέσκεια Α.Τσίπρα για κόντρες υπουργών και συμπεριφορές που ανοίγουν «μέτωπα» με την κοινωνία


Διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ήδη εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές του υπουργικού του συμβουλίου και προσανατολίζεται αυτό να γίνει εκτός απροόπτου αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά μπορέσει η κυβέρνηση και αντέξει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μέχρι τότε και δεν πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός επιθυμεί τις αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα να τις κάνει μετά το Συνέδριο είναι γιατί θέλει πολιτικά να καλλιεργεί προσδοκίες για κυβερνητικούς θώκους έτσι ώστε να κερδίσει με το μέρος του τους κομματικούς συσχετισμούς στο Συνέδριο. Αυτός είναι ο στόχος αλλά το στοίχημα είναι αν καταφέρει να φτάσει μέχρι εκεί χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των ίδιων των υπουργών.
Αιτία φυσικά των τριβών που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε υπουργούς που έχουν χωριστεί στα δύο στάθηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρώτο ίσως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό φάνηκε όταν την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά και πριν εκπνεύσει ο χρόνος που οι υπερθεματιστές θα κατέβαλαν την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κύριοι Παππάς και Σπίρτζης, με τον υπουργό Επικρατείας πρώτο, να παίρουν αποστάσεις σημειώνοντας ότι όποιος δεν διαθέτει σωστό Πόθεν Έσχες τότε θα εκπέσει της διαδικασίας.
Η απόσταση των δύο υπουργών ήταν αναγκαία διότι καταλάβαιναν πολύ καλά ότι η υπόθεση Καλογρίτσα με όλα τα στοιχεία που έβγαιναν στη δημοσιότητα αργά ή γρήγορα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, όπως και έγινε, όχι λόγω στοιχείων που ήρθαν στην δημοσιότητα με τα δάνεια της Attica Bank αλλά στην ουσία γιατί ο επιχειρηματίας δεν είχε χρήματα, για την καταβολή της πρώτης δόσης της τηλεοπτικής άδειας.
Αναμφισβήτητα η κυβέρνηση δέχθηκε ένα πλήγμα και μάλιστα στον τομέα που μέχρι πρότινος δεν χωρούσε καμία αμφισβήτηση, στον τομέα της ηθικής και του πλεονεκτήματος που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτό το χρεώνουν άλλοι υπουργοί και βουλευτές στους αρμόδιους υπουργούς λόγω των χειρισμών.
Με αφορμή αυτούς τους χειρισμούς, άλλοι υπουργοί έχουν αρχίσει να διαχωρίζουν τη θέση τους με συνέπεια η κυβέρνηση να έχει χωριστεί στα δύο: Στους υπουργούς που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και κινούν πολιτικά όλα τα νήματα από θέση ισχύος, όπως οι κύριοι Παππάς και Σπίρτζης και από την άλλη οι υπουργοί που θεωρούνται περισσότερο κομματικοί. Σε αυτούς εντάσσονται οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης που διατηρούν ισχυρά ερείσματα στο κόμμα και ελέγχουν ή θα ελέγξουν περισσότερο τους συσχετισμούς στο επικείμενο Συνέδριο.
Για τον κ. Φίλη ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια όσον αφορά στην κόντρα του με την Εκκλησία. Τη Δευτέρα μάλιστα, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ ο υπουργός Παιδείας έλεγε ότι έχει τη στήριξη του Α. Τσίπρα στο να περάσει τις αλλαγές στα θρησκευτικά, δέχθηκε ένα άδειασμα και ένα μήνυμα ότι πρέπει να ρίξει τους τόνους με την Εκκλησία.
Οι υπουργοί που έχουν το κόμμα με το μέρος τους και οι υπουργοί που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα λόγω Τσίπρα, είναι πλέον εκ διαμέτρου αντίθετοι και πολλές φορές η μία πλευρά δεν καλύπτει την άλλη. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο ανασχηματισμός μπορεί να μην είναι διορθωτικός, αλλά σαρωτικός.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο υπόγειος πόλεμος ανάμεσα στο υπουργείο υποδομών και το ΤΑΙΠΕΔ του κ. Πιτσιόρλα αλλά και του υπουργείου Ενέργειας με τον υπουργό Επικρατείας που οι σχέσεις των δύο δεν είναι ότι καλύτερο.
Στο πλευρό του κ. Σκουρλέτη βρίσκεται ο κομματικός υπουργός Νίκος Φίλης, ενώ στον καμβά των διαφοροποιήσεων των υπουργών εισέρχεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης που το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι, όπως ήταν στο παρελθόν.
Μοιραία λοιπόν, ο ανασχηματισμός είναι κάτι που δεν θα αποφύγει εύκολα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς του να έχουν χωριστεί στα δύο και η κυβέρνηση να εμφανίζει δείγματα παραλυσίας. Άλλωστε τον έχει προαναγγείλει και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας λέγοντας πώς είναι αναγκαίος για να φύγουν και τα “βαρίδια” από το κόμμα.
Συνεπώς ο ανασχηματισμός πλησιάζει και μάλλον είναι θέμα timing πότε ακριβώς θα γίνει. Όλα δείχνουν πάντως πώς θα ανακοινωθεί μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.