29.9.16

Παραλήρημα Ερντογάν που αμφισβητεί τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Νέο παραλήρημα του  Ερντογάν . Σε ομιλία του προς τους περιφερειάρχες και κοινοτάρχες που δέχθηκε στο ανάκτορο του, επιτέθηκε στους πολιτικούς που διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Πρόεδρος , μεταξύ άλλων, είπε: ¨ Τι μας έκαναν ιστορικά; Μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και μας ανάγκασαν να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μερικοί προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν και να μας την παρουσιάσουν ως νίκη.  Τα πάντα είναι φανερά. Δώσαμε τα Νησιά που αν φωνάξεις θα ακουστεί η φωνή σου. Αυτή είναι νίκη; Αυτά τα Νησιά ήταν δικά μας¨.
( Efenpress: Και εμείς αν φωνάξουμε θα ακουστεί η φωνή μας στη Μ. Ασία που είναι δική μας.)

Ο ίδιος άνθρωπος πριν δυο μήνες , στην 93η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης (24.7.2016) έγραψε ένα μήνυμα που μπορεί κανείς να το διαβάσει στην Ιστοσελίδα της Προεδρίας, στο οποίο υμνούσε τη Συνθήκη    και δόξαζε τη μνήμη των συντελεστών με πρώτο τον Κεμάλ και όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς  που ήταν οι αρχιτέκτονες της.
Τι να πει κανείς. Όλα αυτά ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής.  Οι Τούρκοι κατά διαστήματα επικαλούνται τη Λωζάννη και κάποιες δήθεν μυστικές διατάξεις της.  Καταπέλτης σε όλες αυτές τις φήμες και τους ψιθύρους είναι η υφηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Σεβτάπ Ντεμιρτζί, η οποία μελέτησε επί πέντε χρόνια όλα τα έγγραφα των τουρκικών και βρετανικών Αρχείων που σχετίζονται με την Συνθήκη της Λωζάννης.  Η κ. Ντεμιρτζί υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν μυστικές διατάξεις, ούτε κανένας όρος που να προβλέπει  τη λήξη της Συνθήκης σε εκατό χρόνια δηλαδή το 2023.
Όσον αφορά για τα Νησιά , προτείνει σε αυτούς που κάνουν τέτοιες δηλώσεις να διαβάσουν καλά την Ιστορία. Τα Νησιά τονίζει, είχαν δοθεί πριν την υπογραφή της Συνθήκης. Με την Λωζάννη απλά η Τουρκία αποδέχθηκε το καθεστώς που ήδη υπήρχε.
Καλά θα κάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία να καλέσει την κ. Ντεμιρτζί και να ενημερωθεί για να μην λέει και κάνει ανοησίες.
erdogan_lozani

militaire
erdogan_lozani