29.9.16

Σύμβουλος του Ερντογάν “καταρρίπτει” τα όσα είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης!


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Την καλύτερη απάντηση στο παραλήρημα του Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης την έδωσε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μπασκιν Οράν, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του για μειονοτικά θέματα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, φυσικά για ένα μικρό διάστημα.
Ο κ. Οράν δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα Νησιά δόθηκαν από τους Οθωμανούς το 1913 με συμφωνία που υπεγράφη από έξι ευρωπαϊκά κράτη (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστροουγγαρία, Ρωσία) . Με τη συμφωνία των Αθηνών παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία και όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα, εκτός από την Ιμβρο και την Τένεδο.  Εξαιτίας της  έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν επικυρώθηκε η συμφωνία αυτή κάτι που έγινε με τη  Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο καθηγητής τονίζει ότι για την Ιμβρο και την Τένεδο υπάρχει ειδικό άρθρο στη Συνθήκη της Λωζάννης (το 14), το οποίο προβλέπει την δημιουργία μιας ειδικής διοίκησης που θα απαρτίζεται από τους κατοίκους των νησιών. Ορίζεται δηλαδή διοικητική αυτονομία.
Η Τουρκία δεν διεκδίκησε τα Νησιά του Αιγαίου  που το 90% του πληθυσμού τους ήταν Έλληνες. Αντίθετα ο Κεμάλ συνειδητά δεν ήθελε να χάσει με κανέναν τρόπο τη Μοσούλη.
Καταλήγοντας ο κ. Οράν επισημαίνει: “Ο Ερντογάν  πανικοβάλλεται βλέποντας να χάνεται η μαγεία της εξουσίας και αρχίζει τις εθνικιστικές προκλήσεις.  Σαν πρώτο βήμα αυτών των προκλήσεων επιτίθεται στη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό είναι κλασσικό φαινόμενο.  Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία τα βάζουν με τη Συνθήκη της Λωζάννης.  Στην ουσία δεν αναφέρονται στα Νησιά, αλλά στο ζήτημα της Μοσούλης και του Κιρκούκ. Στο   δεύτερο βήμα αρχίζει ο πόλεμος.  Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν , όταν αντιληφθεί ότι κλονίζεται η εξουσία του στην Τουρκία, είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και κυρίως η Ρωσία άρχισαν να λένε ότι η είσοδος της Τουρκίας στο συριακό έδαφος είναι αντίθετη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει δηλαδή μια πολύ σοβαρή αντίδραση.  Η Αμερική δεν συναινεί στο σφυροκόπημα των Κούρδων του YPG, γιατί είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της.
Ο Ερντογάν είπε: “Θέλουμε να συστήσουμε έναν εθνικό στρατό στη Συρία”. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα ζητήσει να συστήσει εθνικό στρατό στην Τουρκία; Η σύσταση εθνικού στρατού στα εδάφη άλλων σημαίνει κατάληψη. Όλα αυτά λέγονται  εξαιτίας του φόβου που προκαλεί στον ένα και μοναδικό ηγέτη ο κλονισμός της εξουσίας”.