6.9.16

Στέγαση στελεχών ΕΔ: Μπορεί και πρέπει να προχωρήσει! Τι προβλέπεται μέχρι το 2017


Ο Καμμένος βρέθηκε στο Καστελόριζο για να παραδόσει 17 οικισμούς στους οποίους θα μείνους στελέχη των ΕΔ. Το στεγαστικό πρόβλημα για χιλιάδες στρατιωτικούς είναι οξύτατο. Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι αν λυνόταν αυτό το θέμα για τα στελέχη των ΕΔ, ίσως ακόμη και την απόφαση του ΣτΕ να την “άφηναν” λίγο πίσω. Η αγωνία της στέγασης για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους που κάθε λίγο και λιγάκι μετακινούνται είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρώτα απ΄ όλα οικονομικό. Σ΄ αυτό να προσθέσουμε και την αγωνία που κάθε χρόνο περνούν πολλοί στρατιωτικοί οι οποίοι μαθαίνουν τη μεταθεσή τους …στο και πέντε! Και μέσα σ΄ αυτό το πανικό καλούνται να βρουν σπίτι στο νέο τόπο μετάθεσης, που συνήθως τους το χρεώνουν σε τιμές πολύ υψηλές.

Πολλοί θα πουν με τι χρήματα θα μπορέσει να προσχωρήσει το οικιστικό πρόγραμμα για τα στελέχη των ΕΔ. Στο Καστελόριζο τις κατοικίες τις έφτιαξε το 95ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής. Ο ιδιωτικός τομέας ενεπλάκη μόνο “τραπεζικά” με διευκολύνσεις που παρείχαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αφού λοιπόν το μηχανικό μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοιες κατασκευές δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία δικαιολογία να σταματήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Καμμένος στην ομιλία του τη διετία 2015-16 “είχαμε αύξηση στο 100% στον αριθμό των διαμερισμάτων σε σχέση με τη διετία 2013-14. Για το Καστελόριζο, με την ολοκλήρωση των πέντε επιπλέον οικίσκων και των τριών συγκροτημάτων κατοικιών, πετυχαίνουμε την οικιστική κάλυψη του 80% του προσωπικού”.
Εντός του 2017 το ΓΕΣ, όπως είπε ο ΥΕΘΑ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για 95 ως 120 σπίτια. Ο στόχος είναι ο αριθμός των οικιών να φθάσει στα 400, αλλά γι΄ αυτό θα χρειαστεί η εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα ο οποιος ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί αναλόγως.
militaire