4.6.16

Απόφαση ΣτΕ για την ισότητα στον Στρατό, στην πράξη η ουσία


Στα πλαίσια της ισότητας, θα πρέπει να υπηρετούν υποχρεωτική θητεία και οι γυναίκες.Πως είναι δυνατόν να μπορούν  να υπηρετούν ως ΕΠΟΠ (έμμισθες) και να μην μπορούν ως στρατεύσιμες;Γιατί δεν εφαρμόζεται η ισότητα και εδώ; Μήπως η Ελλάδα έχει τόσο πολύ στρατό που δεν χρειάζεται άλλο; Οι γυναίκες στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στη Κίνα και σε δεκάδες άλλες χώρες, πως μπορούν; Οι δικές μας είναι τόσο...ευαίσθητες; ΑΛΕΞ
Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001 με την οποία αποκλείονται οι γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
Η Ολομέλεια υιοθετώντας τις αποφάσεις του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ δικαίωσε γυναίκες που την διετία 2005-2006 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. Στρατού Ξηράς στις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, χειριστριών οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ. και αποκλείστηκαν καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2007, είχαν το δικαίωμα να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι αποφάσεις με τις οποίες αποκλείστηκαν οι υποψήφιες είναι μη νόμιμες και πρέπει να ακυρωθούν.