3.6.16

ΓΑΛΛΙΑ:«Φυγαδεύουν» 150.000 έργα από το μουσείο του Λούβρου για να τα σώσουν από τις πλημμύρες (vid)


Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκει καταφύγιο σε 150 χιλιάδες έργα τέχνης, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», που επικαλείται την σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης του μουσείου.
Από χθες το βράδυ, το προσωπικό του μουσείου έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση 150.000 αγαλμάτων, πινάκων ζωγραφικής και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονται στα τμήματα του υπογείου που έχουν πλημμυρίσει ή στη μεγάλη αίθουσα της έκθεσης του Λούβρου (Αίθουσα του Ναπολέοντα).

Σύμφωνα με απόφαση της μονάδας κρίσης που έχει συσταθεί στο Λούβρο, τα πάντα θα πρέπει να τοποθετηθούν στους ορόφους. 
Ήδη από χτες το απόγευμα το Τμήμα Τεχνών του Ισλάμ έκλεισε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των έργων.
Η ανακοίνωση του Μουσείου 
 
Την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται» και πνίγεται, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, βρίσκεται στην Ελλάδα για να δηλώσει την αμέριστη υποστήριξη των Παρισίων στην προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει οικονομικά αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό.
Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Γαλλία έχει πλημμυρίσει, ενώ συνολικά 20 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.
Η «πόλη του φωτός» βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των έκτακτων μέτρων καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη των νερών στο Σηκουάνα αναμένεται να φθάσει τα έξι μέτρα. Το 1982 , είχε φθάσει σε ανάλογα επίπεδα ενώ το 1910, είχε αγγίξει τα 8,2 μέτρα. Ο Σηκουάνας θα παίξει σήμερα με τα νεύρα των Γάλλων, γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο «BFMTV». 
Την κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία με αφορμή το νόμο «Ελ Κομρί» διαδέχτηκαν οι κατακλυσμιαίες βροχές που έχουν μετατρέψει σε ορμητικό ποτάμι το Παρίσι αλλά και άλλες περιοχές της Γαλλίας.
Κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, το κύμα κακοκαιρίας στην βόρεια και την κεντρική Γαλλία έφερε πλημμύρες προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. 
Όπως αναφέρει η γαλλική  εφημερίδα «Le Parisien», η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε επίσης στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού. 
Τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν 24 χιλιάδες νοικοκυριά στο Παρίσι και στην περιοχή Λουαρέ είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός σήμερα τοπ πρωί έχει μειωθεί στα 21.700 νοικοκυριά.  Μία από τις πόλεις που έχει πληγεί βαθύτατα είναι το Νεμούρ . Τρεις χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς στους δρόμους στο κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει μόνο με βάρκες . 
Για τις επόμενες ώρες, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει πως οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.
Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, χτες το απόγευμα, η εταιρεία «Air France» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία την πρώτη εβδομάδα που θα ξεκινήσει το Euro 2016. 
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσίας της Γαλλίας, έσπευσε να δηλώσει πως, υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια διεξαγωγής του αθλητικού γεγονότος στο Παρίσι, πρέπει να παραμείνει κλειστός ο Πύργος του Άιφελ.


PRONEWS