19.5.16

Τουρκία: Έτοιμο το νέο βαλλιστικό βλήμα τύπου Yildirim-II;


Το σύστημα της παρακάτω φωτογραφίας που για πρώτη φορά εμφανίζεται στον ελληνικό Τύπο, φέρεται να είναι το βελτιωμένο βαλλιστικό βλήμα Yildirim-II, βεληνεκούς 300 χλμ.
Σε αντίθεση με τον προγενέστερο Yildirim-I, το νέο βλήμα βρίσκεται εντός κανίστρου τετράγωνης διατομής, ενώ το κάθε όχημα εκτόξευσης πιθανότατα μπορεί να μεταφέρει δύο τέτοια κάνιστρα. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, η μπλε λωρίδα στο κάνιστρο πιθανότατα υποδεικνύει ότι σε αυτό περιέχεται εκπαιδευτικό βλήμα χωρίς πολεμική κεφαλή.

Το σύστημα Yildirim-II φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη της έκδοσης Yildirim-III, με φημολογούμενο βεληνεκές της τάξης των 900 χλμ. Απώτερος στόχος η ανάπτυξη του Yildirim-IV με βεληνεκές 2.000-2.500 χλμ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Roketsan αναπτύσσει κατευθυνόμενες με laser ρουκέτες των 122mm για το σύστημα Τ-122 Sakarya. Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για συλλογές καθοδήγησης που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε ήδη υπάρχουσες ρουκέτες ή για ένα εντελώς νέο πυρομαχικό.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η προμήθειά τους από τον Τουρκικό Στρατό θα αναβάθμιζε κατακόρυφα τις δυνατότητες και την εν γένει επιχειρησιακή αξία συμβατικών ΠΕΠ, όπως ο Τ-122.
defence-point