19.5.16

Πυρομαχικά από τα αμερικανικά πλεονάσματα


Τους προηγούμενους μήνες οι αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ γνωστοποίησαν στην ελληνική πλευρά τη διαθεσιμότητα πυρομαχικών, κυρίως ελαφρών όπλων, για δωρεάν παραχώρηση μέσω διαδικασιών EDA. Ειδικότερα, πρόκειται για:


  • 225.729 κοινά φυσίγγια Μ855 των 5,56mm, ορισμένα εκ των οποίων σε ταινίες των 200 για χρήση από ελαφρά πολυβόλα
  • 8.454 φυσίγγια Mk.262 mod.0 των 5,56mm, ειδικά σχεδιασμένα για επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας και φονικότητας σε μεγαλύτερα βεληνεκή σε σχέση με τα κοινά πυρομαχικά του ίδιου διαμετρήματος
  • 3.500 κοινά φυσίγγια Μ80 και τροχιοδεικτικά Μ62, αμφότερα των 7,62mm
  • 5.260 φυσίγγια ακριβείας Μ852 των 7,62mm
  • 1.200 διατρητικά-τροχιοδεικτικά (API-T) φυσίγγια Μ20 των 12,7mm
  • 2.500 φυσίγγια Mk.211 mod.0 των 12,7mm
  • 1.271 φωτιστικές (white star) βομβίδες Μ583 των 40mm, με αλεξίπτωτο
  • 2.863 εκρηκτικές (ΗΕ) βομβίδες  Μ386 των 40mm
  • Ποσότητες υλικών καταστροφέων (μηχανισμοί τηλεπυροδότησης και λοιπά παρελκόμενα).
Ούτε το ίδιο το υλικό, ούτε και οι προσφερόμενες ποσότητες μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακές. Ωστόσο, σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε, κάθε προσφορά εύχρηστου υλικού που μπορεί να καλύψει άμεσα ορισμένες έστω από τις υφιστάμενες ανάγκες, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. 
Εν προκειμένω, στα προσφερόμενα πυρομαχικά περιλαμβάνονται ορισμένα που δεν υπάρχουν (ή υφίστανται σε ανεπάρκεια) στο ελληνικό οπλοστάσιο και τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν ορισμένες ειδικές ανάγκες.
 Ενδεικτικά, τέτοια είναι τα αξιόλογων χαρακτηριστικών ακριβείας, φυσίγγια Mk.262 mod.0 και Μ852 τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για τον εφοδιασμό των τυφεκίων των 5,56mm και 7,62mm αντίστοιχα, που χρησιμοποιούν οι ακροβολιστές των Ομάδων Μάχης ή οι παρατηρητές των ζευγών ΕΣΕΑ των Ειδικών Δυνάμεων. 
Αντίστοιχα, τα Mk.211 mod.0 είναι ιδανικά για τα βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών τύπου M-82A1M. Πρόκειται για πυρομαχικά υψηλού κόστους, η δυνατότητα αγοράς των οποίων κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη θα πρέπει να θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες.
Τα υπόλοιπα πυρομαχικά που αναφέρονται παραπάνω θα είναι ιδανική λύση για τη δωρεάν μερική κάλυψη των αναγκών αναπλήρωσης αποθεμάτων που προκύπτουν από την κατανάλωση πυρομαχικών στην εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα, επίσης μέσω της παραχώρησης πυρομαχικών από τα αμερικανικά αποθέματα, καλύφθηκαν βραχυπρόθεσμα οι ελλείψεις και σε πυρομαχικά των 9mm. 
Τα τεράστια αμερικανικά αποθέματα προσφέρονται για τέτοιες λύσεις χαμηλού ή και μηδενικού κόστους και σίγουρα θα πρέπει να τύχουν της αντίστοιχης εκμετάλλευσης από την ελληνική πλευρά. Το σχετικό ενδιαφέρον επιβάλλεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπου δεν τίθεται θέμα κόστους αποδοχής/αξιοποίησης του υλικού. 
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο φορητός οπλισμός. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει κρούσεις για την παραχώρηση πλεονασματικών M-4/M-16A2 από τον Αμερικανικό Στρατό, αλλά και τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή Μ-40A3 που αποσύρουν οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες. Άλλα αντίστοιχα αιτήματα (αλλά για πολύ μικρότερες ποσότητες) έχουν ήδη ικανοποιηθεί με την παραχώρηση τυφεκίων ακριβείας Mk.11 mod.0 και υποαραβίδων Mk.18 mod.0 μετά παρελκομένων, για την κάλυψη των αναγκών της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού.
http://e-amyna.com/