5.5.16

Ερντογάν κατά Νταβούτογλου: Όλο το παρασκήνιο που μπλέκει ΜΙΤ και ΗΠΑ!


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Οι σχέσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου ήταν τεταμένες εδώ και αρκετό διάστημα. Ο Πρόεδρος ασκούσε ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού παραγκωνίζοντας τον Νταβούτογλου.  Οι ίντριγκες είναι γνωστές από παλιά στο παλάτι των Οθωμανών.  Φαίνεται πως η παράδοση συνεχίζεται και στην αυλή της νέας οθωμανικής δημοκρατίας.
Ο κ. Νταβούτογλου αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του Κόμματος και την πρωθυπουργία πριν συμπληρώσει δυο χρόνια στο αξίωμά του (27.8.2014).

Στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου και πριν αρχίσει το Ραμαζάνι (μήνας νηστειών των Μουσουλμάνων) δεν θα θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός.
Επικρατέστεροι διάδοχοι του σύμφωνα με πληροφορίες του αρθρογράφου της Χουρριέτ, Abdulkadir Selvi είναι ο υπουργός μεταφορών Binali Yildirim, ο υπουργός ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν  Berat Albayrak, ο υπουργός δικαιοσύνης Bekir Bozdag, ο υπουργός υγείας Mehmet Muezzinoglu και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Numan Kurtulmus.
Οι προθέσεις του Ερντογάν να αναλάβει όλες τις εξουσίας με την αναθεώρηση του Συντάγματος και να εδραιώσει ένα ακραίο, προεδρικό καθεστώς , αποψιλώνοντας όλες τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Soner Yalcin στην τακτική του στήλη περιγράφει ένα δύσοσμο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τον υπουργό μεταφορών Binali Yildirim και τον στενό φίλο και συνεργάτη του Suleyman Karaman.  Ο Νταβούτογλου δεν είχε καλές σχέσεις με κανέναν από τους δυο.  Ο υπουργός και ο φίλος του είχαν προσβάσεις σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, μεταφορών, πληροφορικής.  Ο Νταβούτογλου εξαναγκάστηκε πιεζόμενος από τον Ερντογάν να ξανακάνει υπουργό μεταφορών τον Yildirim, αλλά δεν δέχθηκε με κανέναν τρόπο να κάνει υφυπουργό στον νευραλγικό αυτό τομέα τον Karaman. ….
Το Κόμμα του Ερντογάν, τελικά, όπως συμβαίνει δυστυχώς με όλα τα κόμματα δεν είναι φορείς ιδεών, αλλά “συνεταιρισμοί συμφερόντων”.
Κύκλοι προσκείμενοι στον Ερντογάν τον έπεισαν ότι ο Νταβούτογλου, μαζί με τον αρχηγό της ΜΙΤ Hakan Fidan συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν. Όταν σπείρουν το ζιζάνιο της υποψίας σε μια σχέση αυτή μοιραία κλονίζεται
Η Zeynep Gurcanli  στην τακτική της στήλη στην Cumhuriyet υποστηρίζει ότι μια από τις αιτίας της ρήξης ανάμεσα στους δυο άνδρες είναι η άρνηση του Προέδρου Ομπάμα να συναντηθεί με τον Ερντογάν.  Θυμόμαστε όλοι με πόσες δυσκολίες και ασφυκτικές πιέσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Λευκό Οίκο  για  να αστράψουν τα φλας των φωτογράφων. …Αντιθέτως ο κ. Νταβούτογλου κατάφερε να κλείσει αμέσως ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ,  γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν και υποχρέωση τον Νταβούτογλου να ακυρώσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγετών με τον κ. Νταβούτγλου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ενόχλησε υπερβολικά τον  Πρόεδρο.
Ένας πολιτικός νάρκισσος προτιμά πάντα το one man’s show .

Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Νταβούτογλου
Ο γνωστός δημοσιογράφος Bekir Coskun  στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Sozcu απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον κ. Νταβούτογλου, στην οποία αναφέρει:
«1-Δεν σε αγαπώ
2-Γιατί δεν αγαπώ αυτούς που μετατρέπουν σε όργανα της πολιτικής τους την πίστη, τη θεοσέβεια, τη θρησκεία, το Κοράνι, τον Θεό. Δεν αγαπώ καθόλου αυτούς που γυρνούν την πλάτη στον πολιτισμό και επιχειρούν να γκρεμίσουν τη σύγχρονη δημοκρατία μας…
3-Και πάλι μην μου πείτε ότι δεν το είπα….
Μην ξεχνάς το παρελθόν του δικτάτορα που είσαι συνεργάτης του.
Μην ξεχνάς ότι έστειλε χρήματα με τα τσουβάλια σε αυτούς που συνέθλιψαν με πέτρες το κεφάλι του Καντάφι, τον οποίο αποκαλούσε ¨αδελφό¨του.
Μην ξεχνάς ότι έστειλε χρήματα, όπλα, βόμβες σε αυτούς που εξεγέρθηκαν εναντίον του Άσαντ, τον οποίο αποκαλούσε επίσης ¨αδελφό¨ του.
Μην ξεχνάς ότι αυτοδιορίστηκε εισαγγελέας κι έκλεισε στη Φυλακή τον Γενικό Επιτελάρχη Ιλκέρ Μπασμπούγ, τον οποίο αποκαλούσε ¨συνεργάτη ¨ του.
Μην ξεχνάς ότι είπε για τον Φεττουλλάχ Χότζα  (Σημ. μέντορας του) ¨θα εισβάλουμε στο άντρο του προδότη¨, για τον οποίο προηγουμένως έλεγε:
“Η ξενιτιά είναι νόστος. Είναι βαρύ το τίμημα της νοσταλγίας… Θέλουμε να δούμε ανάμεσα μας αυτούς που ζουν στην ξενιτιά και νοσταλγούν την πατρίδα …Θέλουμε να τελειώσει αυτή  η νοσταλγία…¨
Μην ξεχνάς αυτά που υπέστη ο Hakan Sukur, τον οποίο ασπαζόταν δημόσια στις πλατείες και τον αποκαλούσε μικρό αδελφό.
Μην  ξεχνάς τον Abdullatif Sener, τον Abdullah Gul, τον Bulent Arinc, τον Huseyin Celik.
4-Να θυμάσαι ότι το τέλος σου θα είναι ίδιο και δεν θα διαφέρει από το δικό τους.
5-Συσσωρεύτηκαν πολλά εγκλήματα ικανά να ανατρέψουν κάποιον. Μην ξεχνάς ότι θα φορτώσει σε εσένα όλες τις παρανομίες, τις αιματοχυσίες, τον εμφύλιο και το προσφυγικό αδιέξοδο αυτής της βρώμικης περιόδου.
6-Έχεις μια και μοναδική σωτηρία  να γίνεις  πραγματικός δημόσιος λειτουργός από εδώ και πέρα…
Μη σιωπήσεις..
Μη φοβηθείς
Να είσαι με το μέρος του δικαίου και της δικαιοσύνης. Να μην είσαι με την πλευρά του δυνάστη να υπακούς στη συνείδηση και την αξιοπρέπειά σου.
7-Εάν δεν κάνεις όλα αυτά θα είσαι συνένοχος των εγκλημάτων. Θα κληθείς να λογοδοτήσεις όχι στην άλλη ζωή αλλά στα ανώτατα δικαστήρια…”