4.4.16

ΔΝΤ-γκέϊτ: Η ενοχλημένη Λαγκάρντ οι Κλουζό των Αθηνών και η ανησυχία για το που το πάει η κυβέρνηση


Ενοχλημένη η η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα Wikileiaks σχετικά με τις συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Μαζί της και πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι των Αθηνών οι οποίοι επιμένουν να μην ασχολούνται καν με το περιεχόμενο των αποκαλύψεων αλλά μόνο με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η καταγραφή της συνομιλίας!

Τα όσα λέγονται μεταξύ Τόμσεν-Βελκουλέσκου είναι πολύ σοβαρά και η ξαφνική “ευαισθησία” κάποιων για το που τα βρήκαν τα Wikileaks είναι τουλάχιστον υποκριτική. Για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαρύ χαρακτηρισμό.
Προβληματισμό προκαλεί το που θέλει να το πάει η κυβέρνηση μ΄ αυτή την υπόθεση. Ανέβασε πάρα πολύ τους τόνους κι ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα έχει κάποιο σχέδιο και δεν θα πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση του “απόψε αυτοσχεδιάζουμε”.
Τι λέει στην απάντησή της η Λαγκάρντ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του με καλή πίστη, όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών, γράφει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι την δημοσιοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του ΔΝΤ με στόχο «την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στον διάλογό μας».
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη… είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε αρκετά από την συγκρότηση ενός συνεκτικού προγράμματος που να έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Έχω τονίσει με πολλές ευκαιρίες ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα μόνο εάν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και αν ανταποκρίνεται στον στόχο του να θέσει την Ελλάδα στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης με τη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», γράφει.
«…φυσικά, οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν εξηγήσεις από το ΔΝΤ
Την ώρα που κάποιοι στην Αθήνα ασχολούνται μόνο με την πηγή και τον τρόπο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου Ευρωπαίοι ζητούν εξηγήσεις από το ΔΝΤ.
Οι διαρροές σχετικά με το ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθούν, θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Ταμείου και δείχνουν ότι επιδιώκει πολιτικούς σκοπούς και γι αυτό θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δήλωσε  ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη είδηση σχετικά με τη διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό θα θέσει και πάλι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και το κύρος του ΔΝΤ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί ως πολιτικό όργανο, με επιδίωξη πολιτικών στόχων. Εμείς περιμένουμε μια επίσημη διάψευση από το ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Πιτέλα .
http://www.militaire.gr/