4.4.16

Θέμα με τη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θέτουν από το ΥΠΕΘΑ και από Γενικά Επιτελεία


Η πρώτη μέρα του  “πολέμου” η σημερινή. Έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος θα κρίνει πολλά. Θέμα υπάρχει και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς το κλίμα στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία είναι αρνητικό για την ανανέωση των διπλωματικών αδειών που λήγουν στις 11 Απριλίου.

Στο ΥΠΕΘΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επαναπροωθήσεις,όπως και για την στάση που θα τηρήσουν οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αγαστή συνεργασία.
Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει έτσι κι αλλιώς και με την παρουσία των τουρκικών πλοίων που συμμετέχουν στην SNMG2  και υποτίθεται ότι …περιπολούν για δουλεμπορικά. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε πριν μερικές μέρες με παραβίαση χωρικών υδάτων στη Μυτιλήνη. Η ελληνική διαμαρτυρία δεν ελήφθη υπόψιν!
Σύμφωνα με το ΑΠΕ πάντως “περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο χθες και αναμένονται και σήμερα, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.
Οι πρώτες  επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!
http://www.militaire.gr/