25.4.16

Ο σουλτάνος “φιμώνει” τον Τύπο

Του είπε να πάει να κάνει ότι έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ...! JUAN

Ολλανδή δημοσιογράφος συνελήφθη για «προσβλητικά σχόλια» κατά του Ερντογάν!

Ολλανδή δημοσιογράφος -με καταγωγή από την Τουρκία- κρατείται και ανακρίνεται μετά από ανάρτησή της για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον λογαριασμό της στο Twitter. 


Η γνωστή δημοσιογράφος Εμπρού Ουμάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Metro – για την οποία εργαζόταν, συνελήφθη στην Τουρκία το Σάββατο, για προσβλητικά σχόλια κατά του προέδρου Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης, η δημοσιογράφος έγραψε στην στήλη της στην εφημερίδα σχόλια που εξόργισαν τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μεγαλομανή δικτάτορα» και «Σουλτάνο», καλώντας τον μάλιστα να «πάει να γ@@@@εί». 

Στη Χάγη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χέρμαν βαν Γκέλντερεν, επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος κρατείται, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες.

«Το γνωρίζουμε. Βρισκόμαστε σε επαφή (με την Τουρκία) και παρακολουθούμε στενά την υπόθεση» είπε στο Associated Press. 

Οι τουρκικές Αρχές έχουν ξεκινήσει σχεδόν 2.000 νομικές διαδικασίες κατά ανθρώπων που κατηγορούνται ότι προσέβαλαν των Ερντογάν.

Με τη σύλληψη της Ολλανδής δημοσιογράφου απαντά ο Ερντογάν στην αποκάλυψη περί δημιουργίας δικτύου παρακολούθησης για όσους τον «προσβάλλουν» στην Ολλανδία.

​«Η αστυνομία μού χτυπά την πόρτα. Δεν είναι αστείο», πρόλαβε να γράψει στο Twitter η Ολλανδή δημοσιογράφος
Η ρεπόρτερ τέθηκε υπό κράτηση ενώ βρισκόταν στο Κουσάντασι, καθώς μέσω του Twitter «προσέβαλε» το... πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλάκις για προσπάθειες περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Στην Τουρκία αποτελεί συνήθη πρακτική τα τελευταία χρόνια να μπαίνουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των social media (κυρίως του Twitter) ειδικά έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα).

Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, η Έμπρου Ούμαρ συνελήφθη όταν ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό απόσπασμα άρθρου της στην ολλανδική εφημερίδα «Μετρό», μέσω του οποίου ασκούσε κριτική στον Ερντογάν. 

Το τελευταίο μήνυμα στο Twitter

Η Ούμαρ πρόλαβε να αναρτήσει στο Twitter: «Η αστυνομία μού χτυπά την πόρτα. Δεν είναι αστείο». Ήταν η τελευταία επαφή της -τουρκικής καταγωγής- δημοσιογράφου που φέρει και την τουρκική υπηκοότητα με τον έξω κόσμο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι έπειτα από τη σύλληψή της δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί της. Ακολούθησε, πάντως, μήνυμα του Ολλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος γνωστοποίησε πως έχει μιλήσει με την Ούμαρ και ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής του ολλανδικού προξενείου στη Σμύρνη να δραστηριοποιηθεί και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της.

Μέλη της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής ήρθαν επίσης σε επαφή με στελέχη του τουρκικού κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικά, αποφασίστηκε η δημοσιογράφος να αφεθεί ελεύθερη, με εντολή απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία, μέχρι να δικαστεί.


Δίκτυο παρακολουθήσεων στην Ολλανδία


Η σύλληψη της Ούμαρ έρχεται έπειτα από την αποκάλυψη ότι το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ επιχείρησε να δημιουργήσει δίκτυο παρακολουθήσεων στο ολλανδικό έδαφος, με σκοπό τον εντοπισμό όσων «προσβάλλουν» τον Ερντογάν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτερ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα, ωστόσο φαίνεται πως οι αντιρρήσεις του δεν εισακούστηκαν, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στη σύλληψη της δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Τούρκοι απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον Έλληνα φωτογράφο Γιώργο Μουτάφη, όπως αναφέρει η γερμανική «Bild». Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και μερικές ημέρες νωρίτερα με Γερμανό ρεπόρτερ.

zougla.gr