9.3.16

Τουρκία: Είναι απλά ο εαυτός της, άρα μην εκπλήσσεστε


Ο παγκόσμιος Τύπος και οι διαμορφωτές γνώμης αντιδρούν σοκαρισμένοι και φτιάχνουν πρωτοσέλιδα, κάθε φορά που η Τουρκία και ο Ερντογάν καταπατούν τα δημοκρατικά ιδεώδη, φιμώνουν τον Τύπο, σέρνουν στα δικαστήρια και φυλακίζουν όποιον έχει αντίθετη άποψη, ή δεν σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις εάν δεν είναι της αρεσκείας τους.


Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους διότι ο Ερντογάν εκβιάζει και παζαρεύει ξεδιάντροπα την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες και δεν συμπεριφέρεται ως όφειλε σαν πιστός σύμμαχος. Το προφανές λάθος εδώ είναι ότι εκλαμβάνουν την Τουρκία ως Δυτική χώρα επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Αλλά η Τουρκία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι μία χώρα με ξεχωριστή ιστορία, κουλτούρα, γλώσσα και θρησκεία που δεν έχει τίποτε το κοινό με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες. Η Τουρκία (ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) έζησε δίπλα στην Ευρώπη αλλά ποτέ μαζί της.
Η Ευρωπαϊκή κουλτούρα εδράζεται στον Χριστιανισμό, ενώ η Τουρκική κουλτούρα στο Ισλάμ και όπως ήταν φυσικό οι δύο κουλτούρες διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν με τελείως διαφορετικές αρχές και αξίες. Όπως είναι επίσης φυσικό η κουλτούρα της Τουρκικής άρχουσας τάξης αλλά και του λαού της, είναι κοντά στην κουλτούρα των υπόλοιπων Μουσουλμανικών χωρών και όχι της Χριστιανικής Ευρώπης.

Επομένως, ποιος ο λόγος να παραπλανάμε τον εαυτό μας, περιμένοντας από αυτήν να συμπεριφερθεί με έναν τρόπο που δεν είναι ο εαυτός της, ξεχνώντας ποια είναι η Τουρκία και από που προέρχεται; Επειδή ένα μικρό τμήμα της επικράτειας της βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο; Μα αυτό από μόνο του δεν φτάνει για να την κάνει Ευρωπαϊκή χώρα.
Εδώ όμως εγείρεται ένα άλλο καίριο ερώτημα. Για ποιον λόγο έχουμε την απαίτηση η Τουρκία να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις δυτικές αρχές και την ίδια στιγμή ενοχλούμαστε λίγο ή καθόλου με τις φρικαλεότητες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν;
Αυτή η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για την Τουρκία και η προσδοκία συμπεριφοράς που έχουμε από αυτήν, είναι επόμενο να μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα αλλά και λανθασμένη εκτίμηση της πολιτικής της και της στρατηγικής της, εις βάρος των δικών μας συμφερόντων.
Η Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνει αυταρχική και αντιδημοκρατική, εξαιτίας του παρελθόντος της και της Ισλαμικής θρησκείας που διαμόρφωσε την κουλτούρα της δια μέσου των αιώνων. Προσπαθεί ανεπιτυχώς να ισορροπήσει ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή χωρίς να καταφέρνει να είναι τίποτε από τα δύο.
Καλό είναι λοιπόν να θυμόμαστε ότι η αξία ενός συμμάχου μετριέται από την αξιοπιστία του και όχι από τις συνθήκες που έχει υπογράψει ή τη γεωγραφική του θέση και μόνο. Γιατί το τελευταίο πράγμα που μπορεί να ισχυριστεί κανείς για την Τουρκία, είναι ότι πρόκειται για έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Η Τουρκία περιμένει μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις από τη συμμαχία της με το ΝΑΤΟ ή την Ευρώπη, θεωρώντας ότι της χρωστούν χάρη που ασχολείται και μόνον. Αυτό είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα αλλάξει στο μέλλον.

defence-point