2.1.16

Η Ρωσία έφερε το μέλλον των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία: Ρομποτικά συστήματα μάχης επιτέθηκαν και κατέλαβαν στρατηγικό ύψωμα! [βίντεο]


ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ AWACS Α-50 ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΟΥΡΑΝΟ 

του Βασίλη Καπούλα και Χρήστου Μακρή Για πρώτη φορά στον κόσμο στρατιωτικά ρομπότ επιτέθηκαν σε περιοχές-φρούρια των ισλαμιστών στην Συρία. Στη Λαττάκεια μονάδες του συριακού Στρατού με την υποστήριξη Ρώσων ειδικών και στρατιωτικών ρομπότ κατέλαβαν το στρατηγικό ύψωμα «Syriatel 754».  

 To σύστημα όπως και τα ρομπότ μάχης αναπτύχθηκαν στη Συρία και δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες μάχης.   
O Aρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Gerasimov, δήλωσε ότι η Ρωσία αναζητά να αυτοματοποιήσει ολοκληρωτικά το πεδίο της μάχης και σύντομα θα είμαστε μάρτυρες των πρώτων ρομποτικών ομάδων που θα διεξάγουν μάχες εντελώς ανεξάρτητα.   Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας δίνει την ικανότητα στο κέντρο διοίκηση να παρέχει συνεχή καθοδήγηση στα στρατεύματα για την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε άγνωστο έδαφος και τον Διοικητή του Ναυτικού να ασκεί έλεγχο πάνω στις δράσεις τους. 
Αν και είναι 5.000 χλμ μακριά μπορούν να λαμβάνουν όχι μόνο λίγες γραφικές εικόνες αλλά και βίντεο των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.  
 Το σύστημα για την εκπλήρωση των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί κέντρο ελέγχου επί φορτηγού κατηγορίας 4Χ4 που φέρει 2 σταθμούς μάχης και κέντρο επικοινωνιών. Έχει επιδειχθεί επί φορτηγού  KAMAZ ενώ θα μπορεί το συγκρότημα ελέγχου να τοποθετηθεί επί τεθωρακισμένων οχημάτων  BTR-D, BMD-2 ή BMD-4.  
 Επιπλέον, δεδομένης της ιδιομορφίας της Αεροπορίας το "Andromeda-D" προσαρμόζεται για τη φόρτωση του αεροσκάφους, τη πτήση και τη προσγείωση.   Η επίθεση    Γεια την επίθεση στο ύψωμα  συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 6 ρομποτικά συστήματα  "Platform-M" και 4 συστήματα τύπου "Argo". 
Ήδη είχε τεσταριστεί το σύστημα καθώς πρόσφατα ο ρωσικό στρατός είχε αναπτύξει ένα ρομποτικό σύστημα για τον έλεγχο περιβάλλοντος. 
  Τα όπλα, τα ρομποτικά συστήματα(UGV) αλλά και τα UAV συνδέθηκαν στο κέντρο ελέγχου "Andromeda-D". Έτσι ο διοικητής έλεγχε σε real time την επιχείρηση την ίδια στιγμή που ενημέρωνε την Μόσχα χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά. 
   Η επίθεση ξεκίνησε όταν η πρώτη ρομποτική πλατφόρμα στάλθηκε στα 100-120 μέτρα από τις οχυρώσεις των ισλαμιστών που έτσι τους ανάγκασε να ανοίξουν πυρ και να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.  Στη συνέχεια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα ρομπότ μάχης τους σμήνους που με καταιγιστικά πυρά καθήλωσαν τους αντάρτες μέχρι να φτάσει το συριακό πεζικό που πλέον σε απόσταση αναπνοής και χωρίς να έχει υποστεί απώλειες επιτέθηκε στους ισλαμιστές του υψώματος οπότε και εκκαθαρίστηκε.  
 Οι ισλαμιστές δεν είχαν την πραγματική δυνατότητα καθώς όλες οι κινήσεις τους εντοπίστηκαν από drones. Κυριολεκτικά 20 λεπτά από την έναρξη των επιθέσεων των ρομπότ μάχης οι ισλαμιστές έτρεχαν να σωθούν από τρόμο αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματισμένους.  
 Το αποτέλεσμα ήταν 70 νεκροί ισλαμιστές και μόλις 4 Σύροι στρατιώτες τραυματισμένοι.   Ο όμιλος Izhevsk "NITI "Progress" δημιούργησε ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ το «Platform-M». Το τεθωρακισμένο όχημα είναι εξοπλισμένο με 4 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και ένα πολυβόλο των 12,7mm που ελέγχεται από απόσταση.   

Ο κύριος σκοπός του συστήματος αυτού είναι τα πλήγματα εναντίον στατικών και κινητών στόχων. Επιπλέον, το «Platform-M» μπορεί να πραγματοποιήσει αναγνωριστικές περιπολίες στο έδαφος. Μπορεί επίσης να διασφαλίσει ένα πέρασμα μέσω ναρκοπεδίου. 


Όχημα παντός εδάφους "Argo"   Το Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας Cybernetics ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα με την ονομασία "Argo". Είναι σχεδιασμένο να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης και να παρέχει πυρά υποστήριξης με σκοπό την καταστροφή στόχων χωρίς να κινδυνέψουν ζωές.   
Επίσης το όχημα που είναι κατηγορίας ATV τροχοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εφοδίων στην πρώτη γραμμή. Ζυγίζει 1 τόνο έχει μήκος 3,4μ., πλάτος 1,85μ. και ύψος 1,65μ. Επιτυγχάνει ταχύτητα 20χλμ/ω και στο νερό 4,6χλμ/ω ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται 20 ώρες συνεχόμενα. φέρει πολυβόλο των 7,62mm, τρείς Α/Τ ρουκέτες RPG-26 και δύο εκτοξευτές βομβίδων RShG-2.   Κέντρο ελέγχου "Andromeda-D"  
 Ο Έλεγχος των ρομποτικών συστημάτων γίνεται μέσω του εποχούμενου συστήματος "Andromeda-D" που μπορεί να εκτελέσει έλεγχο πολλαπλών πλατφορμών μάχης και χρέη οχήματος συνδέσμου και επικοινωνίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να ελέγξει τα ρομποτικά συστήματα από απόσταση μέχρι και 300χλμ μακρυά ενώ επίσης εκτελεί χρέη κέντρου διαχείρησης πληροφοριών πεδίου μάχης  ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και εξοπλίζει τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις από το 2012.


Το ρωσικό A-50E AWACS στο συριακό ουρανό
 
Ένα Ρωσικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης A-50E AWACS φαίνεται να έκανε την εμφάνιση του πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Το Beriev A-50Ε αποτελεί το ρωσικό αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) το οποίο φέρεται επί αεροσκάφους Ilyushin Il-76 και είναι εξοπλισμένο με σκοπό να παρέχει ενημέρωση της τακτικής κατάστασης, συντονισμό των ρωσικών δυνάμεων, έγκαιρη προειδοποίηση από αέρος, ηλεκτρονικό πόλεμο, συλλογή πληροφοριών ενώ δεν είναι τυχαία η εμφάνισή του την στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν τα ρομποτικά συστήματα.
Η εμφάνιση του αεροσκάφους στη Συρία έρχεται σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση από το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνα για την επικείμενη ανάπτυξη στην Τουρκία αριθμού αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης E-3 Sentry του ΝΑΤΟ με σκοπό την παρακολούθηση του εναέριου χώρου στα σύνορα με τη Συρία.
 
 
 
 
 
 
 
platform-m

Ήδη ρωσικές βιομηχανίες εκτελούν σχέδια και δοκιμές πάνω σε διάφορες πλατφόρμες μάχης που θα χειρίζονται εξ'αποστάσεως και μέσα σε αυτά είναι τα ρομποτικά συστήματα κατηγορίας URAN-9/14  αλλά και έκδοση του BMP-3 με τον πύργο μάχης του νέου ΤΟΜΑKurganets-25. 


pronews