2.1.16

Φωτιά στο Αιγαίο βάζει η Αγκυρα: Ξεκινά αεροναυτική "πολιορκία" του Καστελόριζου και προειδοποιεί "να μην πλησιάζει κανείς στην περιοχή χωρίς την άδειά της"!


ΜΕ 3 ΝΕΕΣ ΝΟΤΑΜ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ 

του Χρήστου Μακρή
Με σειρά νέων ΝΟΤΑΜ η Αγκυρα δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο) για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας, για το διάστημα μεταξύ 4 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου 2016, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ θέτοντας σε κατάσταση πολιορκίας το ακριτικό νησί το οποίο για ενάμιση μήνα θα νιώθει την "καυτή ανάσα" του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο βάσει των σεναρίων της άσκησης που ξεκινά την Δευτέρα, θα εκτελέσει αποστολές θαλάσσιας απαγόρευσης, α/α άμυνας και διοίκησης/ελέγχου αποβατικών ενεργειών!

Η Τουρκία δέσμευσε επίσης εναέριες περιοχές, εντός του ελληνικού FIR και του ΕΕΧ επίσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο διάστημα 12-16 Ιανουαρίου, ενώ δέσμευσε επίσης περιοχή σε παραπλήσιο σημείο επίσης για ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας στις 11 Ιανουαρίου με τη ΝΟΤΑΜ Β2729/15.
Αν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ή πλοία επιχειρήσουν να πλησιάσουν την Μεγίστη ή να πλεύσουν ή πετάξουν κοντά σστο νησί θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν την άδεια των τουρκικών αρχών, αν δεν θέλουν να δεχθούν τα τουρκικά πυρά!
Πόσο πιο σαφείς να γίνουν για να δείξουν τι ετοιμάζει η ισλαμική Αγκυρα για την Μεγίστη;
Αλλά δεν περιορίστηκαν εκεί: Με την έκδοση νέων τριών νέων ΝΟΤΑΜ και απορρίπτοντας προκλητικά τις προειδοποιητικές ελληνικές ΝΟΤΑΜ, η Αγκυρα προχώρησε στην μονομερή δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του βόρειου Αιγαίου από την Λήμνο μέχρι το Αγιο Ορος, του κεντρικού Αιγαίου μέχρι την Σκύρο και τις ακτές της Εύβοιας και του του νότιου τμήματος από την Αμοργό μέχρι την Πάτμο.
Συγκεκριμένα με τις ΝΟΤΑΜ Α5912/15, Α5913/15 και Α5914/15, η Τουρκία απορρίπτει τις ελληνικές θέσεις που είχαν διατυπωθεί ως απάντηση στις αρχικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 και μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το pronews.gr και είχε αναμεταδώσει και το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό: Οτι θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση στην περιοχή των τουρκικών ασκήσεων (οι οποίες εκτελούνται σε μεγάλο μέρος τους εντος του ελληνικού εναέριου χώρου) και ότι η ίδια η Τουρκία αναλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και ότι η ελληνικλές ΝΟΤΑΜ είναι πλήρως άκυρες!
Δηλαδή εδώ έχουμε να αντιμετωίσουμε έναν κανονικό νταβατζή που επωφελείται φυσικά από την μνημειώδη αδυναμία που επιδεικνύει η Αθήνα.
Η  Αγκυρα με την έκδοση της νέας ΝΟΤΑΜ Α5915/15 δηλώνει με ασιατικό θράσος ότι η Αθήνα παραβιάζει τους κανονισμούς του ICAO και ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα εισέλθουν εντος του "ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και άρα δεν χρειάζεται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης". δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν αναγνωρίζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μεταξύ 6 και 10 ν.μ.
pronews