15.1.16

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι καταγγελίες της Β.Σταμάτη εις βάρος του Γ.Παπανδρέου για χρηματισμό και εκβιασμό


Η  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή για τα περαιτέρω τη δικογραφία με τις καταγγελίες της Βίκυς  Σταμάτη σε βάρος του τέως Πρωθυπουργού και τέως πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για χρηματισμό και εκβίαση του συζύγου της Άκη  Τσοχατζόπουλου, ο οποίος «φιλοξενείται» στις φυλακές Κορυδαλλού. 


              Οι καταγγελίες αυτές έγιναν από την κυρία Σταμάτη, αμέσως μετά την επιστροφή της στο Δαφνί, που νοσηλευόταν το 2013. 
Τότε, είχε βρεθεί περιφερόμενη έξω από το ψυχιατρείο σε κακή ψυχολογική κατάσταση, μετά από μία εκ των πολλών δικαστικών αποφάσεων που είχαν απορρίψει αίτηση αποφυλάκισής της.   

           Συγκεκριμένα οι καταγγελίες έγιναν όταν κλήθηκε η κ. Σταμάτη από τον Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργούσε για τις συνθήκες απόδρασής της από το Δαφνί.  

  Κατ'  αρχάς, τα όσα κατήγγειλε η κυρία  Σταμάτη στηρίζονται σε αφηγήσεις- εκμυστηρεύσεις   του συζύγου της και τηλεφωνικά ακούσματά της. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τις αφηγήσεις, που έλαβαν στην συνέχεια τη μορφή καταγγελίας, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από Τσοχατζόπουλο ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, άνω των 3 εκ. ευρώ, απειλώντας ότι εάν δεν του το δώσει μπορεί να εμπλακεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει κάτι περισσότερο. 

Το ίδιο είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου και με άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.    Μάλιστα, αναφέρει η κυρία Σταμάτη ότι είχε ακούσει μια τηλεφωνική συζήτηση του συζύγου της  με τον τέως διευθυντή των εξοπλιστικών και ήδη καταδικασμένο Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος - όπως  κατάλαβε -  είχε ενδώσει στον εκβιασμό του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  

                  Πάντα κατά τα λεγόμενα της, που στηρίζονται σε αφηγήσεις του συζύγου της, ένας Λίβυος πρέσβης, το όνομα του οποίου δεν θυμάται, είχε πλησιάσει τον Τσοχατζόπουλο, προκειμένου να μεσολαβήσει για να φτάσει στα χέρια του κ. Παπανδρέου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.  

Η διαμεσολάβηση αποκρούστηκε από τον Τσοχατζόπουλο και ο πρέσβης απευθύνθηκε στην συνέχεια στον λιβανέζο  επιχειρηματία  Τζορτζ Χάλακ και φίλο του κ. Παπανδρέου για να δει τον τρόπο με τον οποίο θα παραλάβει τα χρήματα.  
 Όμως, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την κυρία Σταμάτη, φοβούμενος το ότι γνώριζε την υπόθεση ο  Τσοχατζόπουλος, ζήτησε να αλλάξει το όνομα του παραλήπτη και το νόμισμα.      

        Ο κ. Πεπόνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποδείξει τότε στην κυρία Σταμάτη  να κάνει τις καταγγελίες της στην εκκρεμή δίκη για τα εξοπλιστικά.   Όμως εκείνη αρνήθηκε, εκφράζοντας φόβους για τη  ζωή της και επισημαίνοντας παράλληλα ότι προτιμά την εισαγγελική έρευνα η οποία θα καταλήξει, αναγκαστικά, στη Βουλή, λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

pronews