17.11.15

Oι Γάλλοι ζήτησαν ενεργοποίηση του άρθρου 42


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Μ.ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Επίσημα κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ η  Γαλλία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να στείλουν στρατό στην Συρία μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του.

Πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ είναι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ.Κωσταράκος.
Το ερώτημα είναι κατά ποιανού θα εκστρατεύσουν οι Γάλλοι; Κατά του ISIS ή επί τη ευκαιρία κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης του Μ.Άσαντ;
Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για την εκστρατεία κατά του ISIL.
Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της ΕΕ που υπάρχει επίκληση του άρθρου 42
H Γαλλία απέφυγε να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για συνδρομή του ΝΑΤΟ σε χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση γιατί χθες ο Μ.Ομπάμα σαφέστατα "έβγαλε" την "ουρά" του απ'εξω παρά τις γιγαντιαίες ευθύνες των ΗΠΑ (όπως και της ίδιας της Γαλλίας)  για την δημιουργία του ισλαμιστικού τέρατος.
Ο Μ.Ομπάμα στις δηλώσεις του δικαιολόγησε την απόφασή του να μην εμπλέξει αμερικανικές δυνάμεις σε μια χερσαία επέμβαση :
«Μπορούμε να ανακαταλάβουμε τα εδάφη και, όσο διατηρήσουμε τα στρατεύματά μας εκεί να έχουμε τον έλεγχο, αλλά αυτό δεν θα λύσει το βασικό πρόβλημα που είναι να εξαλείψουμε τη δυναμική εκείνη που παράγει αυτού του είδους τις βίαιες, εξτρεμιστικές οργανώσεις».
"Οι ΗΠΑ,είπε δεν έχουν υποτιμήσει τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους, έχουν ωστόσο μια «διεισδυτική επίγνωση» των δυνατοτήτων της οργάνωσης να πλήξει με στρατιωτικά μέσα χώρες της Δύσης.
Επειδή το Ισλαμικό Κράτος δε διεξάγει «συμβατικό πόλεμο» είναι δύσκολο να το σταματήσει κανείς", τόνισε ο Ομπάμα και ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ αμερικανική αρβύλα στο συριακό έδαφος. 
Τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα άμυνας της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι. Οι Υπουργοί άμυνας της ΕΕ πρέπει να λάβουμε μία απόφαση γιατί έχουμε μία καινούρια κατάσταση στην Ευρώπη. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός εθνικής άμυνας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ρόλος ο ο οποίος θα πρέπει να παίξει το ΝΑΤΟ πρέπει είναι κυρίως σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.
Εξάλλου, ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων ο Π. Καμμένος απάντησε: «Ξέρετε, τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Έλεγχος των συνόρων από το Υπουργείο Άμυνας σημαίνει να σκοτώνεις τα παιδιά. Αυτό είναι αδύνατο».

_____________________________
Δεν ευσταθεί  η επίκλησις του άρθρου 42, καθ όσον η Γαλλία δεν υπέστη ένοπλον επίθεσιν αλλά τρομοκρατικήν ενέργειαν εξ ανυπάρκτου - ουσιαστικώς- κράτους το οποίον συνίσταται εκ  μίας ισχυράς οργανωμένης και εξοπλισμένης (και υπό των Γάλλων) τρομοκρατικής οργανώσεως.
Εις την όλην  προσπάθειαν, η σημερινή Ελλάς, μόνον ηθικήν υποστήριξιν  δύναται να προσφέρει και εις την  ΕΕ και εις το ΝΑΤΟ ,εκτός όμως του γεγονότος αυτού είναι εθνικά ασύμφορος η οιαδήποτε  περαιτέρω εμπλοκή της.

Efenpress